I Facebook-gruppen »Offensimentum« opfordrede en elev fra Billeshave Efterskole søndag medlemmerne til at »fucke« skolens Facebookside op. Teenagerne har set sig sure på skolen og vil hævne, at ti elever er blevet sendt hjem for at ryge hash.

»Elever fra Billeshave Efterskole beder igen Offensimentum army om hjælp«

Sådan skriver en elev fra den fynske efterskole i Middelfart i et nyt opslag i Facebook-gruppen »Offensimentum«, der på fem måneder har fået 41.600 medlemmer fra ti-årsalderen og op i slutningen af teenageårene.

Anledningen til elevens opslag er, at efterskolens forstander, Thomas Meier, søndag sendte ti elever hjem på tænkepause, fordi eleverne havde røget hash på efterskolen.

Rusmidler er i strid med efterskolens regler, og ifølge dens hjemmesides regelsæt må elever ikke: »medbringe eller indtage nogen form for rusmidler, heller ikke på vej til og fra skolen.«



Alligevel virker konsekvensen urimelig på en håndfuld elever, som derfor beder »Offensimentum«-gruppens medlemmer om at chikanere efterskolen:

»Vi beder nu om at i fucker Billeshaves facebook side op igen,« skriver eleven og indsætter et link til efterskolens Facebook-side, mens en kvindelig elev på efterskolen vælger at dele nummeret på skolens vagttelefon med en opfordring om at: »flæk dem, tak«.

Forstander Thomas Meier blev først opmærksom på Facebook-opslaget og dets ordlyd, da Berlingske kontakter ham telefonisk mandag. Men elevernes hævnaktion kommer ikke bag på forstanderen, for i foråret oplevede skolen en lignende situation, da den sendte nogle elever hjem.

Det førte til, at en gruppe teenagere spammede skolens Facebook-side med hadske kommentarer om skolens personale.

»Vi har lært af episoden i foråret, og derfor valgte jeg allerede i går aftes at deaktivere vores Facebook-side for at undgå, at noget lignende kom til at ske igen. Sidste gang modtog vi nogle upassende beskeder, og vi har hørt, at andre skoler har været udsat for det samme,« siger Thomas Meier og fortsætter:

»Det er demotiverende, at vi har nogle elever, som laver ting, de ikke skal, selv om de kender reglerne. Alligevel virker det ikke, som om eleverne forstår, at de har gjort noget forkert, når nogle opfordrer til sådan noget.«

Den seneste uge har Berlingske beskæftiget sig med fænomenet »roasting«, som i teenagernes verden er det samme som at chikanere og tilsvine. I den forbindelse har Berlingske talt med 19-årige Cecilie og 36-årige Anja Østerby, som begge har oplevet at blive lagt for had af hundredvis af fremmede børn på nettet.



Thomas Meier betragter de unges onlineopførsel som typisk for tidsånden. Han tror, at teenagerne glemmer at tænke over, hvad de skriver, fordi de ikke står ansigt til ansigt med modtageren. Samtidig er det nemt at gemme sig bag skærmen, hvor man til en hvis grad er anonym, påpeger han.

Selv får Thomas Meier hårde ord med på vejen i opslagets kommentarfelt på »Offensimentum«. Her skriver teenagerne: »Thomas er et magtliderligt svin« og »Thomas burde skydes«.

»Personligt synes jeg ikke, at det er særlig fantastisk, men jeg ved jo, at de ikke gør alvor af det, de skriver. Generelt prøver vi at snakke med vores elever om, hvordan man opfører sig på de sociale medier, og hvilket sprog man bruger,« siger Thomas Meier, som endnu ikke besluttet, om episoden får konsekvenser.