To ud af tre elever på ungdomsuddannelser forsinkes i mere end to år.

Lange pauser og afbrudte uddannelser er mere reglen end undtagelsen, når de unge går ud af skolen og skal have en ungdomsuddannelse, skriver Politiken.

Det viser en kortlægning fra Dansk Industri og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Kun 20.862 af de 61.094 unge, der i 2011 gennemførte en ungdomsuddannelse, er gået den lige vej. Resten har været forsinket i mere end to år.

- Der er alt for mange unge mennesker, som får nederlag og ingen uddannelse. Mængden er så stor, at vi simpelthen ikke kan være det bekendt. Det er både en stor samfundsmæssig omkostning og en stor personlig omkostning for de enkelte unge, siger direktør i Dansk industri Lars Goldschmidt.

Direktør Lars E. Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er enig.

- Hvis man gjorde mere for at få folk ind på de rigtige hylder, så ville vi kunne frigive ressourcer til at få de svageste med, siger han.

Lars E. Andersen mener, at den uddannelsesvejledning eleverne får, inden de forlader skolen, er for dårlig.

Formanden for Ungdommens Uddannelsesvejledningscenter, John Vilhelmsen, afviser kritikken.

- En undersøgelse i sommer viste, at 85 procent af eleverne udtrykker tilfredshed eller stor tilfredshed med vejledningen. Det er en brugerundersøgelse, som Ministeriet for børn og undervisning har lavet. Og det er den, jeg forholder mig til. Vi vejleder sobert og objektivt til hele paletten af ungdomsuddannelser i hele landet, siger han til Politiken.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) erkender, at vejledningen skal forbedres og lover at komme med forslag til forbedring til foråret.

BNB