Meget tyder på, at der findes flere sager som den fejlslagne adoption i TV 2-dokumentaren »Adoptionens pris«, vurderer Enhedslistens Pernille Skipper, der vil lukke for adoption fra Etiopien, hvis det er tilfældet.

Adoptionen af det etiopiske søskendepar Masho på fire år og hendes lillebror Roba på to ender ikke lykkeligt i TV 2-dokumentaren »Adoptionens pris«. Det danske adoptionsbureau DanAdopt overtaler sammen med et etiopisk børnehjem Masho og Robas HIV-smittede forældre til at bortadoptere deres børn til et dansk par, og bureauet handler dybt problematisk, lyder det fra Enhedslistens medlem af socialudvalget, Pernille Skipper.

- Noget af det, der slog mig, er, at vi her har at gøre med et adoptionsbureau, som sidder og ser til, mens forældrene nærmest bliver lokket til at afgive deres børn på nogle præmisser, som ikke viser sig at leve op til virkeligheden. Og så har vi altså et stort problem med vores system, hvis det er sådan, det fungerer, siger hun og kalder samtidig historien for »uhyggelig og trist«.

I dokumentaren skildres det, hvordan de biologiske forældre i Etiopien vælger at bortadoptere deres børn mod forvisning om, at de kan holde kontakten med dem, og at de kan følge med i deres udvikling i Danmark. Det viser sig dog langt fra at være tilfældet, og historien ender især ulykkeligt for den lille pige Masho, der har så svært ved at tilpasse sig livet i Danmark med sine nye forældre, at hun ender med at blive anbragt på et dansk børnehjem, mens hendes lillebror bliver hos adoptionsforældrene.

En historie, der desværre ikke ser ud til at være enestående, vurderer Pernille Skipper. Det har socialminister Karen Hækkerup (S) lovet at undersøge, og Pernille Skipper er klar med forslag til, hvad der skal gøres, hvis det er tilfældet.

- Meget tyder på, at Mashos historie ikke er en enlig svale. Hvis der er flere sager fra Etiopien, så må vi jo lukke med for adoptionerne derfra, indtil vi har fået styr på systemet. Andet kan vi ikke være bekendt. Vi bliver nødt til at gøre tilsynet skarpere og stille større krav til adoptionsbureauerne, og så må vi sørge for, at de danske myndigheder kan være mere involverede i de lande, vi modtager adoptivbørn fra, siger hun Adoptionsbureauerne er Danmarks eneste øjne og ører i landene, adoptivbørnene kommer fra, understreger Pernille Skipper, og netop derfor er det så vigtigt at kunne stole på dem. Hun afventer nu Karen Hækkerups undersøgelse og har også tænkt sig at stille spørgsmål til ministeren om, om hun er villig til at se på systemet fremadrettet.

Karen Hækkerup sagde mandag til Politiken, at hun opfattede dokumentaren som »meget bevægende og meget voldsom«, og at hun vil se på, hvordan adoption fra Etiopien skal fungere fremover.

- Det skal undersøges til bunds. Vi skal aldrig nogensinde modtage børn til adoption i Danmark, som ikke er afgivet på de rigtige betingelser, sagde socialministeren.