Tegneren Morten Ingemann er kendt for sine ætsende onde tegneseriestriber, men i flere tilfælde viser de sig at være plagiater af andres tegninger.

Morten Ingemanns tegninger sælger stort i bogform, og siden 2004 har han leveret fast til Ekstra Bladet.

Men nu har sociologistuderende Thomas Videbech opdaget, at der i flere tilfælde er tale om plagiater af andre tegneres værker.

- Jeg kunne huske, at jeg havde set nogle af hans vittigheder tidligere hos andre tegnere i helt samme form. Jeg søgte lidt på nettet, og fandt hurtigt nogle eksempler på, at han har snydt og hugget fra andre, fortæller Thomas Videbech.

- I min verden som studerende på Aalborg Universitet har vi fået tudet ørerne fulde om, at vi ikke må plagiere. Så bliver man enten smidt ud eller fyret. Derfor synes jeg, det er latterligt og lidt for lavt, at han som tegner bare tegner af efter andre. Og særligt at det sker på Ekstra Bladet, som normalt plejer at være så hellige i forhold til andres fejltrin, tilføjer han.

Heller ikke formanden for Danske Bladtegnere, Claus Seidel, er ligefrem begejstret for den helt åbenlyse ”inspiration”, da bt.dk forelægger ham et par eksempler på Morten Ingemanns værker og de oprindelige forbilleder.

- Det ser umiddelbart ud til, at han ikke selv har fået ideen til sine tegninger, og det er ikke ret kønt. Man skal jo helst selv finde på sine egne ideer som tegner - det er sjovest. Men grænsen mellem inspiration, plagiat og tyveri er fuld af gråzoner, siger Claus Seidel og bemærker, at Morten Ingemann ikke er medlem af Danske Bladtegnere.

Da bt.dk kontakter Morten Ingemann og over telefonen spørger ham om det påfaldende sammenfald, hævder han først, at det i eksemplet med fladskærmene i virkeligheden er ham, der kom først og har inspireret den anden tegner til at tegne af.

- Jeg har også lånt ideer til andre, lyder det umiddelbare forsvar fra Morten Ingemann

Men din tegning er jo fra 2010 og den anden fra 2008?


- Jamen jeg tror, at da jeg lavede den første gang for 20 år siden. Jeg ved ikke, om jeg kan finde den, replicerer tegneren - formentlig uden at tænke over, at fladskærmen den gang ikke var opfundet endnu. Og dog alligevel:

- Det var altså bare en anden version, hvor det var med computerskærme. Jeg ved sgu ikke rigtig - hvad fa’en skal man sige? Selvfølgelig bliver jeg inspireret også, ligesom alle andre gør. Og jeg får mange mails og henvendelser fra læsere med forslag til tegninger og vittigheder, som jeg så bruger.

- Jeg fortolker det i min version, og jeg synes ikke, at det er tyveri. Der vil altid være krakilere, der sidder og piller i sådan noget. Tag det dog roligt, Mine tegninger bliver også kopieret verden over, uden at jeg reagerer. Mit eget copyright-mærke på tegningerne gælder ikke ideen, men skal blot forhindre, at min tegninger bliver misbrugt kommercielt, tilføjer Morten Ingemann.