Regeringen venter stigende turisme i kølvandet på ti udvalgte projekter med byggerier i kystområderne, men eksperter er uenige om, hvor stor effekten vil være.

Hundredvis af feriehuse, flere hoteller og Nordeuropas største badeland. Det er nogle af elementerne i en forsøgsordning, der skal sparke liv i den hensygnende turisme i de danske kystområder.

Regeringen satte fredag navn på ti projekter, der får dispensation fra reglerne om, at der ikke må bygges nær vandkanten.

Og det er kun begyndelsen. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sagde ved præsentationen af projekterne, at han vil søge at samle flertal for 15 nye forsøg.

Turisterhvervet klapper begejstret i hænderne, og turisme- og oplevelsesforsker Peter Kvistgaard, Aalborg Universitet, mener, at projekterne vil styrke Danmark som turistland.

»Jeg tror, det vil have en positiv effekt over årene, at man udvider den produktpalette, man har,« siger Peter Kvistgaard.

Når vejret eksempelvis er dårligt, er Nordeuropas største vandland, som skal opføres i Søndervig, eller et besøgscenter ved Stevns Klint gode alternative beskæftigelsesmuligheder for turisterne, påpeger han.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener man omvendt, at det netop er de uberørte kyster, som turisterne kommer efter.

Turisme- og oplevelsesforskeren medgiver, at nogle turister kommer for at nyde roen og naturen i og omkring sommerhuset.

»Men vi ved også, at de lidt yngre gæster og mange førstegangsbesøgende keder sig lidt og gerne vil have, at der er nogle aktiviteter på og ved strandene,« siger Peter Kvistgaard.

Han mener, at de ti udvalgte projekter kan tilpasse sig det danske kystlandskaber uden at gøre vold mod naturen.

»Nogle af de steder, der er valgt, er i forvejen steder, hvor der er slitage fra turister. Og så gør det ikke det store hverken fra eller til, om man bygger noget ekstra eller noget, der er større. Pointen er, at man bygger der, hvor der i forvejen er bygget noget, og hvor der er en kritisk masse,« siger Peter Kvistgaard.

Anne-Mette Hjalager, der er leder af Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, er derimod skeptisk i forhold til, om de ti valgte projekter vil kunne sparke liv i kystturismen.

»Jeg er meget skeptisk i forhold til de forventninger, vi har set i materialerne for projekterne. Markedet er ikke så forfærdeligt gunstigt for Danmark, og jeg er i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er investorer til det her,« siger centerlederen.

Hun mener, at nogle af projekterne vil have en tiltrækningskraft, eksempelvis Øhavscenter Christiansminde i Svendborg, som blandt andet tager udgangspunkt i aktiviteter som vandsport og friluftsliv.

Andre projekter - som for eksempel et ferieresort ved Nordals og Nordeuropas største badeland ved Søndervig - tvivler hun mere på.

»Et badeland eller et hotel er ikke noget, der i sig selv vil tiltrække turister. Der er vandlande rundt i hele Europa, det er altså et koncept, der er 30-40 år gammelt,« siger Anne-Mette Hjalager, der mener, det er småt med fornyelsen i de ti udvalgte projekter.

De ti udvalgte projekter skal nu igennem en nærmere planlægning og godkendelse i de enkelte kommuner, inden de kan blive realiseret.