Regeringen vil i praksis ophæve planloven og starte et kapløb om at bebygge Danmarks kyster, lyder advarslen fra eksperter.

Hvis regeringen gør alvor af at ville liberalisere planloven, vil byggeriet langs de danske kyster løbe løbsk, advarer eksperter ifølge Politiken.

Regeringen har planer om at fjerne loftet over tilladelser, så alle projekter kan imødekommes, såfremt de vurderes af være miljømæssigt bæredygtige, hedder det i regeringsgrundlaget.

Det er ifølge professor Jørgen Primdahl fra Københavns Universitet en yderst skræmmende tanke.

Som en af landets førende eksperter i planloven frygter han et kapløb mellem kommunerne om at udbyde nye attraktive byggegrunde ved kysterne.

»Man siger, at man vil vurdere bæredygtigheden i de enkelte projekter, men det kan man netop ikke, for man kan ikke se, hvor helheden ender. Det kan blive en kamp om at komme først til mølle, for liberaliseringen holder næppe længe – og det tror jeg, at mange bygherrer og borgmestre er bevidste om, og det gør risikoen for, at det løber løbsk, meget større,« siger han.

Tidligere miljøminister Ida Auken (R) kalder liberaliseringen af planloven for »voldsomt dramatisk«. Hun mener, at det kan betyde utrolig meget for, hvordan Danmark kommer til at se ud, og at vi kan komme til at ligne Holland, hvor byerne vokser ind i hinanden, og der ikke rigtig er forskel på by og land, skriver Politiken.