Det er ikke hverdagskost, at en virksomhed som SAS opsiger alle sine overenskomster. Faktisk er det højst udsædvanlig, og det kan få store konsekvenser, vurderer forsker.

Flyselskabet SAS er kendt for sin præcision og for at være en arbejdsplads med ordnede forhold. Men begge dele kan snart ændre sig. Ifølge Berlingske Business vil SAS nemlig opsige alle sine overenskomster som et led i selskabets nye spareplan.

Og det kan få alvorlige konsekvenser, mener eksperter.

- Det her er en meget, meget drastisk udmelding fra en arbejdsgiver. Det er usædvanligt, at en arbejdsgiver i Danmark laver sådanne udmeldinger, hvor man forhåndsannoncerer så drastiske nedskæringer. De lægger jo op til, at medarbejderne skal få ganske alvorlige forringelser, siger Finn M. Sommer, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet.

TIL BM PSJOB SAS 50 AAR

Selm om SAS overfor BT oplyser, at selskabet har planer om at forny alle overenskomster, så lægger opsigelsen af de nuværende overenskomster og spareplanen i det hele taget op til, at medarbejderne hos SAS kan 'se frem' til forringede ansættelsesvilkår i form af lavere løn, mindre pension og færre frynsegoder. Derudover er der risiko for en stor fyringsrunde.

Ifølge Finn M. Sommer kan SAS' kontroversielle spareplan give bagslag for virksomheden - den kan nemlig ødelægge SAS' ry.

- SAS er jo kendt som en skandinavisk virksomhed med ordnede forhold på arbejdspladsen. Det er et flyselskab, der er vellidt af både medarbejdere og passagerer. Og det kan blive svækket. Det er vigtigt for en virksomhed som SAS, at den bevarer et sundt image, og at den har opbakning fra ledere og politikere, siger Finn M. Sommer.

Foruden opsigelsen af overenskomster har SAS også planerne om at frasælge dele af virksomheden. Og hvis selskabet gør alvor af de planer, kan det give yderligere ridser i selskabets image. For hvis man lader andre drive for eksempel bagagehåndteringen eller rengøringen, og det derefter ikke fungerer optimalt, eller medarbejderne får dårlige vilkår, så kan det giver problemer for SAS i form af forsinkelser og dårlig omtale, forklarer forskeren.

Ifølge Finn M. Sommer kan et frasalg af 'ground handling'-delen (bagagehåndtering m.v, red) også give kæmpe konsekvenser for medarbejderne.

- Jeg vil gætte på, at 3F har omkring 1.700 medlemmer, som er ansat i 'groundhandling'. Det er mange menneskers løn og arbejdsvilkår. Og i mange familier er både manden og konen ansat i SAS, så det kan få ganske alvorlige familiekonsekvenser for mange mennesker.

TIL BM PSJOB SAS 50 AAR

Bekymringen for de ansatte bliver delt af Bente Sorgenfrey, der er formand for Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, som repræsenterer SAS' kabinepersonale.

- Det er til at blive træt af. Vi har jo været igennem den ene spareplan efter den anden. Og igen står personalet med pistolen for panden og får at vide, at hvis de ikke siger ja til de her besparelser, så lukker SAS, siger Bente Sorgenfrey

Professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgen fra Aalborg Universitet er bestemt heller ikke imponeret af SAS' strategi.

- Det er jo ledelsen, der viser sin uduelighed. Det er en ledelsesmæssig falliterklæring. Det er ikke overenskomstsituationen, den er gal med - det er ledelsen, siger professoren, der ikke mener, at en tvungen lønnedgang blandt medarbejderne er den rigtige redningsplan for SAS.

I stedet mener han, at SAS' ledelse bør tænke alternativt.