Myten om at hvile er nødvendig ved rygsmerter giver unødigt sygefravær for milliarder hvert år, vurderer eksperter, der efterlyser en national indsats.

Langvarigt sygefravær med rygproblemer koster hvert år samfundet milliarder på grund af en nedgroet myte hos borgere og sundhedspersoner om, at hvile er den bedste behandling mod værken i ryggen, skriver Politiken.

De fleste skal ikke være væk fra arbejdet i mere end et par dage på trods af smerterne, mener eksperterne.

Ryggen er nemlig stærk og skal ikke skånes, selv når det gør ondt.

»Man skal for alt i verden ikke lægge sig inaktivt ned i en seng. Arbejde er »terapeutisk« for rygsmerter og nødvendigt for at komme sig,« siger rygforsker og professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen fra Regionshospitalet Herning.

Overlæge og rygforsker Tom Bendix fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital er enig.

»Det er rigtig, rigtig mange sygedage, vi kan undgå, hvis alle danskere fik korrekt information om rygsmerter,« siger han.

Lændesmerter står på en klar førsteplads i Verdenssundhedsorganisationen WHOs »Sygdomsbyrdeberegning 2013« for Danmark, og ifølge den seneste rygrapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011 koster danskernes to millioner sygedage om året på grund af rygproblemer samfundet 7,3 milliarder kroner årlig alene i fravær.

»Jeg vil tro, at mindst to af de syv milliarder kunne spares«, siger Tom Bendix, der henviser til forskning fra Norge, som viser, at hver fjerde sygedag ryger væk, hvis borgerne får de rigtige informationer fra myndigheder.

Myten om at rygsmerter er udtryk for slid eller skade og derfor skal »behandles« med skåneforhold og sengeleje, stammer fra de sundhedsprofessionelles egne anbefalinger for tre-fire årtier tilbage.

»Det er solidt dokumenteret, at det hvileregime, man kørte frem med i 70-80’erne, var at gøre rygpatienter en bjørnetjeneste. At man tog folks arbejde fra dem, har vist sig at være rigtig skidt«, siger Jan Hartvigsen, professor i kiropraktik, Syddansk Universitet.

Milliardregningen for rygsmerter har vokset sig til et samfundsproblem, der bør kalde på en national indsats, som man kender det for kræft og diabetes, mener eksperterne.

»Det kræver penge til forskning i forebyggelse og tidlig indsats. Og i hvordan vi sikrer den forandrede holdning til rygsmerter hos både patienter og i særlig grad sundhedspersonale«, siger Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet.

Sundhedsministeriet vil ifølge Politiken på nuværende tidspunkt ikke forholde sig til en større sundhedsindsats på rygområdet.