I takt med at flere unge uddanner sig, bliver flere også overuddannet eller fejluddannet, mener eksperter.

På baggrund af regeringens mange erklæringer om uddannelse til alle, bliver stadig flere unge også overuddannet eller fejluddannet, mener eksperter. Det skriver Kristeligt Dagblad lørdag.

- Uddannelsessystemet har en nærmest religiøs tro på, at der er noget, der er højere end dig selv: Uddannelse og akademi. Man forstår, at når man får sit studenterbevis, bliver man frelst, siger Niels Rosendal Jensen, uddannelsesforsker og lektor ved DPU Aarhus Universitet, til avisen.

Han bakkes op af Stina Vrang Elias, administrerende direktør i uddannelses-tænketanken DEA.

- Der sker en skævvridning på ungdomsuddannelses-niveau, som på længere sigt er katastrofal for samfundet. Der kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og til gengæld kommer vi til at stå med alt for mange unge med en gymnasial uddannelse, siger Stina Vrang Elias til Kristeligt Dagblad med henvisning til, at andelen af unge på erhvervsuddannelser er faldet fra 30 til 20 procent af en årgang, mens de gymnasiale uddannelsers andel er vokset til 70 procent.

En anden undersøgelse fra tænketanken Kraka har ifølge avisen vist, at hver femte danske akademiker er overuddannet, hvilket betyder, at de arbejder på et lavere niveau, end de reelt er uddannet til.

BNB