Om blot 25 år eller måske endnu tidligere er klingende danske mønter og knitrende pengesedler noget, man skal gå på museum for at opleve. Eller finde i hengemte kasser på lofter hos samlere. For Danmark vil være omdannet til et pengeløst samfund i senest år 2040.

Det mener langt størstedelen af de teknologiske eksperter i Netværk for Fremtidsteknologi under Ingeniørforeningen i Danmark, IDA.

67 procent, eller flere end to ud af hver tre af de 255 adspurgte teknologi-eksperter, forventer, at kontanter er fuldstændig afskaffet på det tidspunkt.
Kun hver femte deltager i den ny undersøgelse mener, at der stadig vil være kontanter i omløb i fremtiden, fremgår det af den nye undersøgelse.
Cornelius Olesen, formand for IDAs Erhvervs- og Vækstudvalg:

»Lige siden Dankortet blev hvermandseje, har vi båret rundt på færre og færre kontanter, og det er mit gæt, at mange mennesker i dag går gennem livet uden overhovedet at have mønter eller sedler på sig. Vi bruger Betalingsservice i vores netbank, nethandlen eksploderer i disse år, og app's som Swipp og MobilePay er selvfølgeligheder på vores smartphones. Det er blot nogle af de hverdagsteknologier, vi har taget til os, og i de kommende år vil vi møde flere nye teknologier, som vil skubbe kontanterne længere ud i mørket,« siger han.

Udover at elektroniske overførsler og betalinger gør livet nemmere for os alle sammen, peger Cornelius Olesen på, at det pengeløse samfund kan svække organiseret kriminalitet.

»Internationale opgørelser viser, at langt hovedparten af de udstedte 500 euro-sedler reelt slet ikke er i omløb. De er gemt af vejen i kriminelle kredsløb og skifter udelukkende hænder her. I flere lande afviser bankerne derfor også at tage imod disse sedler, fordi de i så høj grad bliver brugt til hvidvaskning af penge. I et pengeløst samfund vil disse værdier komme frem i lyset,« siger Cornelius Olesen.

Forholdene omkring brugen af en stor del af 500 euro-sedlerne gør sig efter al sandsynlighed også gældende med den danske 1000-kroneseddel. I 2013 udgjorde den danske kontante krone-beholdning godt 65 milliarder, og heraf bestod ikke færre end 32,1 mia. - altså næsten halvdelen - udelukkende af 1000 kronesedler.

Og dét selv om det efterhånden er en sjældenhed at have en tusindlap i tegnebogen.

Med andre ord må det formodes, at 1000-kronesedler bruges i stor stil dels som betaling for sort arbejde, dels som værdiopbevaring og -udveksling i forbindelse med forskellige former for kriminalitet, hvor der er store penge involveret som ved f.eks. narkohandel.