Nordeas chef for Private Banking, Thorben Sander, forsøgte i DR-dokumentaren 'Det store skattelæk' søndag aften at redegøre for storbankens samarbejde med det panamensiske advokatfirma Mossack Fonseca, som efter et historisk læk af 11,5 millioner dokumenter er blevet afsløret i at hjælpe utallige rigmænd og firmaer verden over med at gemme penge bort i skattely.

Men det slap den nyudnævnte Nordea-chef mildest talt ikke heldigt fra, mener Christian Kock, der er professor i retorik ved Københavns Universitet.

Han hæfter sig ved, at Thorben Sander allerede i starten af interviewet med DR hele tre gange glider af på spørgsmålet om, hvad Nordea synes om de stråmandsstrukturer, Mossack Fonseca benytter sig af. Thorben Sanders svar er næsten ordret det samme hver gang:

»Vi har en klar holdning om, at de løsninger og den rådgivning, som vi yder i Nordea, er inden for lovens rammer og inden for vores etiske retningslinjer,« siger Nordea-chefen til DR, mens han med et meget tydeligt kropssprog forsøger at understrege sin pointe.

Se klippet her

Men i virkeligheden taler han helt bevidst udenom, fastslår Christian Kock.

'Jeg er aldrig testet positiv'

»Han glider af på spørgsmålet og forskyder det til et helt generelt niveau om, at de holder sig indenfor loven,« siger Christian Kock og sammenligner Thorben Sanders udtalelse med et citat, som i sin tid blev gentaget igen og igen og for længst er blevet berømt:

»Det minder altså om Bjarne Riis, der, når han fik spørgsmålet om, hvorvidt han nogensinde havde taget EPO, svarede ’Jeg er aldrig testet positiv’. Han svarer ikke på det, han bliver spurgt om. Det er ikke en bekræftelse, men det er heller ikke en benægtelse. Det er simpelthen ikke troværdigt, at han ikke vil forholde sig til det, han bliver spurgt om,« siger Christian Kock.

Det, Thorben Sander benytter sig af, kaldes på fagsprog en 'niveauforskydning'. Det vil sige at svare helt generelt på et ellers meget konkret spørgsmål. En taktik, som mange erhvervsledere og især politikere bruger flittigt, fortæller Christian Kock. Men det er og bliver en fortænkt og utroværdig måde at kommunikere på, understreger han.

Utroværdigt og irriterende

»Sådan kan almindelige mennesker ikke tale sammen. Gør du det, vil du straks vække mistanke og irritation. Lad os tage et eksempel. Din kone fandt hoveddøren stående åben her til morgen og spørger dig, om du glemte at lukke den i nat. Hvis du så svarer ’Jeg holder mig altid til de retningslinjer, vi er enige om med hensyn til at sikre vores bolig mod indbrud’, så bliver hun tosset og kræver, at du indrømmer fejlen. Men du svarer igen det samme. Sådan kan vi ikke tillade os at tale sammen. Det er utroværdigt og irriterende,« siger Christian Kock.

Kun fem banker på verdensplan har gjort oftere brug af advokatfirmaet Mossack Fonseca end Nordea. I dag administrerer banken mindst 91 selskaber for sine kunder hos det Panama-baserede advokatfirma, der har gjort sig til eksperter i at gemme rige bankkunders penge bort i skattely. Det viser nogle af de 11,5 millioner dokumenter, som er blevet lækket fra Mossack Fonseca, og som afslører skattefusk for milliarder og atter milliarder af kroner over hele verden.

De seneste dokumenter fra 2015 viser, at Nordeas kunder fortsat ejer over hundrede aktive selskaber hos Mossack Fonseca i Panama. Der er dog ikke skjulte penge i selskaberne, fastholder Thorben Sander.

Glider af igen

Senere i interviewet må Thorben Sander dog skifte taktik, da han bliver konfronteret med, at en af direktørerne for flere af Mossack Fonsecas stråmandsselskaber har været død i otte år, og at Nordea har mailet til Mossack Fonseca angående tilbagedatering af dokumenter.

»Det bliver han nødt til at tage afstand fra, så den del af interviewet slipper han bedre fra. Men til sidst bliver han igen utroværdig. Spørgsmålet om, at der åbenlyst må have været noget galt før 2009, hvor Nordea ændrede sine retningslinjer, svarer han ikke klart på. På den ene side siger han, at de har bragt tingene i orden, men på den anden side glider han af på, om de ikke var i orden før. Det er utroværdigt og mistænkeligt,« siger Christian Kock.

Adskillige brugere på Twitter deler retorikprofessorens dom og gør tykt grin med Thorben Sanders måde at kommunikere på. Han sammenlignes både med Carl Holst og Iraks informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf, kaldet Komiske Ali, som kort før den irakiske hærs sammenbrud under USA og Storbritanniens invation i 2003 påstod, at den irakiske hær var ved at sejre i krigen.

Latterliggjort på Twitter

Her er blot nogle af de utallige tweets fra danskere, som finder Thorben Sander dybt utroværdig.

Artiklen fortsætter herunder.

Christian Kock er overbevist om, at Thorben Sander har været bundet på hænder og fødder af Nordea af frygt for konsekvenserne af en forkert udtalelse i dokumentaren.

Spiller en plade

»Hans fremtoning er meget bevidst, planlagt og uspontan. Jeg er sikker på, at hvert eneste ord var gennemtænkt. Han skal passe forfærdeligt på, hvad han siger, fordi Nordea kunne risikere, at bagmandspolitiet ville sidde og se med. Der kunne i værste fald komme en sag ud af det. Så det er tydeligvis en plade, der bliver spillet,« siger Christian Kock.

DR, Politiken og flere andre medier verden over kunne søndag aften dansk tid afsløre detaljer om, hvordan erhvervsfolk, sportsstjerner og politikere med hjælp fra en række banker i årevis har undgået skat ved at sende formuer i skattely.

Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden har haft adgang til et kæmpe skattelæk.

Også danske erhvervsfolk har benyttet sig af de omstridte skattemetoder. Blandt andet fortalte DR, hvordan erhvervsmanden Harry Rosenberg, tidligere ejer af Hotel Marienlyst i Helsingør og stormagasinet Illum, har haft suspekte forretninger i Panama.