Bake-off og bagerier i discountforretninger presser de traditionelle bagere til at dreje nøglen om, mener ekspert.

Fredag middag kunne bt.dk fortælle historien om bagermester Henrik Bisgaard, der måtte sende sine 150 ansatte på tidlig juleferie, fordi han var nødsaget til at begære sin virksomhed konkurs.

- Alt ryger nu. Jeg har solgt huset i forsøget på at redde min bagervirksomhed, men det var ikke nok, så nu giver jeg op efter 25 år som bagermester. Nu skal jeg have min familie på fode igen, sagde Henrik Bisgaard tidligere fredag til bt.dk

Og Henrik Bisgaard er formentlig ikke den eneste bager, der må smide håndklædet i ringen. Hele bagerbranchen er nemlig i øjeblikket stærkt presset af discountkæderne, der med bake-off og brødhuse kaprer kunder fra de traditionelle bagermestre. Det vurderer detailhandels-ekspert, Bruno Christensen

- I dag kan man købe friskbagt brød i store dele af dagligvarehandlen. Lidl var de første med bake-off, og nu har Netto også bagerafdelinger med frisk brød i flere af deres butikker. Og det går udover de her bagerbutikker, som ikke i tide har set den her konkurrence komme, siger Bruno Christensen, der mener, at det er meget simpelt, hvorfor mange danskere vælger discountbutikkerne.

- Du er der jo i forvejen for at købe andre ting, og så er det let også at tage brød med. Derudover anlægger de jo også en anden prispolitik og har en lavere pris, end den traditionelle bager har, siger han.

Færre bagerier i fremtiden

Tal fra Danmarks statistik viser, at 141 bagerier på landsplan har været nødt til at indgive konkursbegæring i perioden fra 2009 og frem til første kvartal af 2013. Og ifølge en undersøgelse foretaget af Bruno Christensen vil den udvikling kun fortsætte. Her viser det sig nemlig, at ud af de nuværende 800 bagerbutikker i Danmark er omkring 300 meget lukningstruede på grund af konkurrencen fra dagligvarebutikkerne.

- Om bare tre til fem år kommer vi helt sikkert til at se et Danmarkskort med færre traditionelle bagerforretninger. Man kan sagtens tale om, at der er brødkamp lige nu. Og her er det kun dem, der evner at specialisere sig og lave andre spændende butikskoncepter, som eksempelvis Lagekagehuset, der overlever, siger Bruno Christensen.

Han mener dog ikke, at den traditionelle bager helt vil uddø.

- Bagerne vil kunne slå på deres håndværk og bedre kvalitet, hvor det andet jo er industrielt lavet. Men jeg tror, at man vil se, at almindelig brød til den daglige husholdning fremover vil blive købt i dagligvareforretninger, mens bagerbutikken om hjørnet vil blive anvendt til lækkerier, siger Bruno Christensen.