Dronning Margrethes nytårstale 2016 var dybt konventionel i modsætning til, da hun sendte prins Henrik på pension sidste år. Men vi skal alligevel bide mærke i ét bestemt tema, hvor der kan ligge et budskab skjult.

Det vurderer historiker og ekspert i kongehuset for BT Sebastian Olden.

»Hvis der er noget bemærkelsesværdigt at sige om talen er det temaet om det nationale. I et år, hvor vi har fået kanon om danske værdier, og hvor et ord som danskhed er blevet årets ord, så afstår hun fra at definere danske værdier og sætte ord på dem. Helt traditionelt og tilbageholdende er det noget med sproget og en tilknytning til landet, som noget helt naturligt – stik imod trenden er det ikke noget, hun vil sætte ord på,« siger han.

I talen tog regenten temaet danskhed op og talte også om de flygtninge, der kommer til Danmark.

»Netop dét, at være en del af det danske fællesskab, har stor betydning. Det er ikke noget, man kan kræve, men det er noget, der kommer næsten umærkeligt lidt efter lidt. Det er dér, hvor 'de' bliver til 'vi ' og 'dem' bliver til 'os' – danskerne, vi danskere!«

Og ved sige, at man ikke kan kræve, at man bliver en del af det danske fællesskab, men at det er noget, der kommer af sig selv, går hun stik imod den tendens, der eller er, hvor man stiller store krav til flygtninge, indvandrere og efterkommere, mener Sebastian Olden.

»I en tid og i et år, hvor der har været meget fokus på at stille krav, så taler hun om sproget og noget, der kommer af sig selv, og så bliver de til vi og dem til os. Uden at gøre det særligt eksplicit, så lægger hun op til en blød linje der. Også en fortrøstning. Hvis bare man lærer ordenligt dansk og er positivt indstillet, så kommer det af sig selv, og det er den fortrøstning, man føler er gået tabt, når man så gerne vil sætte navn på de danske værdier.«

På den måde får hun sneget et budskab ind, selvom talen umiddelbart virkede tilforladelig, vurderer historikeren.

Og der blev også plads til et lille privat budskab. Dronningen fik sagt, at man ville holde regenten og prins Henriks guldbryllup i private rammer og ikke gøre det store ud af det. Og her sender hun også et signal til danskerne, mener Sebastian Olden.

»Man kan jo sammenligne det med sølvbrylluppet, hvor de var meget inkluderende. Men det er vel bare helt forventeligt med den privatisering af familielivet, med prins Henriks retræte i erindring. Det er ikke længere muligt at invitere hele Danmark med. Det vælger hun at signalere ved at sige, at det bliver ikke stort. Det bliver ikke fejret.«

Men nytårstalen 2016 vil stå i stærk kontrast til nytårstalen i 2015, som står som dronning Margrethes mest legendariske nytårstale, hvor hun brød traditionen og for første gang kom med en nyhed i talen.

»Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv.«

Nyheden var nærmest en bombe for danskerne, som har været vant til, at nytårstaler indimellem har budt på budskaber om mobning på sociale medier eller integration, men ikke tidligere har budt på deciderede bomber i den kaliber.

»Den kom med en lille bombe, for den bekendtgjorde prins Henriks retræte og kom med en slags forklaring om, at han pensionerede sig selv, og det var en forklaring, folk havde svært ved at forstå, for han virkede ikke som en gammel svækket mand, og det åbnede for en masse diskussioner. Blandt andet pengespørgsmålet. Og der bliver ikke åbnet for nogen diskussioner i år overhovedet. Det var en komplet ufarlig og venlig tale.«

I talen sidste år viste dronningen respekt for sin mands beslutning.

»Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.«

Den 82-årige Prins Henrik havde et turbulent år 2015, hvor han blandt fik kritik for ikke at deltage i fejringens af dronningens fødselsdag på grund af sygdom - for kort efter at rejse udenlands på ferie.

Men pensionen skal dog ikke tages helt bogstaveligt. En optælling Ekstra Bladet har lavet viser, at 2016 bød på 44 arbejdsdage for den 82-årige prinsgemal - det er kun 22 dage færre end i 2015.