Hvis det kun handler om at smide kilo, så kan et reguleret indtag af fastfood sagtens gå - men det kan få konsekvenser andetsteds.

Januar er for rigtig mange mennesker lig med slankekur. Julens fristelser har sat sig og det nye år indbyder til at begynde på en frisk.

Den amerikanske gymnasielærer John Cisna har taget forskud på vægtreduceringen ved at bede sine elever i biologi om at sammensætte måltider fra fastfoodkæden McDonalds, så hans daglige kalorieindtag ville ramme ca. 2.000 kcal. Han ville vise sine elever, at et vægttab ikke handler om, hvad man spiser, men om hvor meget man spiser.



Manden tabte sig 17 kilo på 90 dage og ifølge ernæringsekspert Per Brændgaard kan en sådan kur være fin.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at man kunne være på en glimrende slankekur på McDonalds, hvis man holder sig til 2.000 kcal, og ellers spiser efter sin sultfornemmelse, så man stopper med at spise, når man er mæt og ikke, når der ikke er mere mad tilbage, siger Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring og selvstændig ernæringsekspert, samt forfatter til flere bøger om sund ernæring.

Men selvom kalorieindtaget sidder i skabet, så halter McDonalds-kuren andre steder. F.eks. indeholder maden alt for meget salt, og for lidt frugt i og grønt, og det kan få konsekvenser.

- Det giver en øget risiko for bl.a. hjertekarsygdomme og nedsat nyrefunktion. Men det gælder ikke kun, hvis man udelukkende spiser fastfood. Fælles for slankekure som low carb-, Atkins- og højprotein-diæter er, at de bilder folk ind, at man taber sig bedst ved at spise usund mad, siger Per Brændgaard og fortsætter:

- Eksperimentet med McDonalds-kuren viser, at det, at man taber sig, ikke er ensbetydende med, at man er sund. Med den rette motivation er det let at tabe sig, men for at bevare et vægttab handler det i højere grad om at have en kurs i stedet for at gå på kur og tage ansvar for sin kost i stedet for at lade sig diktere af en masse regler, der er forbundet med en bestemt slankekur, lyder det fra Per Brændgaard.



Og han er ikke bleg for at give amerikanske John Cisna op. Per Brændgaard mener nemlig, at slankekure med dertilhørende opskrifter kan give 'madstress'.

- 2.000 kalorier er 2.000 kalorier uanset, om man spiser McDonalds, rawfood eller eller slankemad. Jeg synes faktisk, det er befriende med sådan en historie, for den viser trods alt, at det ikke er nødvendigt at følge slankeopskrifter slavisk. Den understreger nemlig, at det handler om mængden af mad, man indtager, og den viser også, at man ikke behøver at gå i 'slankefængsel' for at tabe sig, siger han.