Mange kommuner har sparet så meget, at der er råderum til at hyre i stedet for at fyre, siger arbejdsmarkedsforsker.

Kommunerne kan forholdsvist nemt og hurtigt finde kommunale »nødjob«, der kan redde de tusindvis af dagpengemodtagere, som står til at miste deres dagpengeret efter nytår.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til NORDJYSKE Medier.

- Det kan de godt. For hvorfor tømmer man folkeskolen for lærere, sygehusene for sygeplejersker og så videre? Det er ret meningsløst, for det skaber nye dagpengemodtagere og samtidig forringer man den offentlige service, siger Flemming Ibsen, der påpeger, at mange kommuner har sparet så meget, at der er råderum til at »lette lidt på bremsen« og ansætte i stedet for at fyre.

Enhedslisten krævede fredag en jobgaranti til de udsatte dagpengemodtager, så her bliver forslaget modtaget med kyshånd.

- Jeg er helt enig, og hvis kommunerne bare får lidt økonomisk råderum, kan det sagtens lade sig gøre, siger finansordfører Frank Aaen.

I Frederikshavn, hvor 1000 risikerer at miste dagpengeretten det kommende år, har man allerede overvejet ideen om at finde kommunale job til de ramte, men i sidste uge forkastede man den igen.

I Hjørring Kommune regner man med, at cirka 200-300 er i fare for at ryge ud af systemet, men formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Ivan Leth (S), afviser også, at kommunen har råd til at opfinde job.

- Det her er et nationalt anliggende, ellers ender man i en frygtelig forskelsbehandling og med en indsats, som varierer fra kommune til kommune, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at tage stilling ideen.

- Nu har beskæftigelsesministeren sat sig i spidsen for at samle arbejdsmarkedets parter og kommer med en samlet pakke med konkrete løsninger. Det arbejdes der på højtryk for at lægge frem, siger hun til NORDJYSKE.

BNB