Danmark

Ekspert: Derfor var det så svært for Mette at gå på arbejde

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Mette Hansen. Foto: Camilla Rønde
Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening. Foto: Morten Germund

Den 35-årige kontanthjælpsmodtager og enlige mor til tre Mette Hansen, der blev landskendt som i TV2-programmet ‘Velkommen til virkeligheden’, begyndte i job 2. obtober. Ti dage efter var hun igen uden arbejde.

Arbejdet mistede hun, da hun undlod at møde op - angiveligt på grund af problemer med hænderne.

Men Historien om Mette Hansen er ikke unik. Det er nemlig ikke unormalt, at personer, der har været på kontanthjælp i lang tid, har mere end svært ved at vende tilbage til arbejdsmarkedet igen. Det mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

- Det er meget menneskeligt, at hun ikke fra den ene dag til den anden magter at varetage et rengøringsjob, siger hun.

- Det kan være svært at skifte en tilværelse som kontanthjælpsmodtager ud med en hverdag, hvor man skal møde på arbejde, og hvor der bliver forventet noget af en i mange timer, siger Bettina Post.

Læs også: Derfor mistede Mette jobbet efter ti dage
Læs også: Simon Emil: Enten er Mette doven eller også er TV2 helt ude i hampen


Frygter succes

Hun mener, at nogle kontanthjælpsmodtagere ubevidst modarbejder en ny tilværelse, hvor man er en del af arbejdsmarkedet.

Ifølge socialrådgiver-formanden er der tale om, at kontanthjælpsmodtagere, der kommer i job, skal skifte identitet, hvilket kan være mere vanskeligt.

- Hos nogle er der en frygt for succes. Så finder man barrierer for, at det rent faktisk kan lykkes. Det er velkendt, at det kan være rigtig svært at skifte identitet og især for dem, der måske ikke er så psykisk stærke, siger Bettina Post.

  

Fakta om matchgrupperne

Kontanthjælpsmodtagere inddeles i tre kategorier – også kaldet matchgrupper.

I september 2012 var der i alt knap 134.600 fuldtidsmodtagere på kontanthjælp. (kilde: jobindsats.dk)

Matchgruppe 1: Jobklar: Det er borgere, der – efter jobcentrets vurdering – er parat til at tage et ordinært arbejde, så de kan være ude af systemet inden for de næste tre måneder. 36.006 personer

Matchgruppe 2: Indsatsklar: Borgere som Mette Hansen, der ikke er parat til at tage et ordinært arbejde, så de kan være ude af systemet inden for de næste tre måneder, men som kan deltage i en beskæftigelsesrettet indsats med aktive tilbud. 68.020 personer

Matchgruppe 3: Midlertidigt passiv. Borgere, der har så alvorlige problemer, at de pt. hverken kan arbejde eller deltage i en beskæftigelsesrettet indsats med aktive tilbud.29.705 personer

Relaterede

Det læser andre