Kongehus-ekspert kalder Alexandres apanage for 'exceptionel', fordi kongehusene i andre lande selv betaler regningen i tilfælde af en skilsmisse.

Som beskrevet i BT søndag, lagde kongehuset pres på den daværende borgerlige VK-regering for at lade skatteyderne betale regningen efter skilsmissen mellem Joachim og Alexandra i 2004.
Det fremgår af et dokument, som BT er i besiddelse af. Det viser, at kongehuset sendte et hemmelig-stemplet dokument til embedsmænd i Statsministeriet for at få dem til at finansiere Alexandras liv efter skilsmissen.

Læs også:

Ønsket fra kongehuset er bemærkelsesværdigt, fordi det blev sendt af sted, inden der overhovedet var udarbejdet et politisk forslag til en lønnings-ordning for Alexandra, og fordi det blev sendt dagen inden den formelle separation trådte i kraft. Men også fordi der slet ikke er tradition for, at skatteyderne i Danmark eller Europa skal finansiere royale skilsmisser.
Ønsket rakte med andre ord ud over normal praksis. Det forklarer forfatter Jens Høvsgaard, der bl.a. har skrevet kritiske bøger om det danske kongehus.

Læs også:

Han nævner, at en lignende skilsmisse i England, da Andrew blev skilt fra lady Sarah Ferguson i 1996, alene blev finansieret af den engelske dronning.

»Ordningen med, at skatteyderne skulle finansiere prinsessen efter skilsmissen, er udover det sædvanlige og finder kun sted i Danmark,« siger han og kalder aftalen for exceptionel.

Ikke stillet spørgsmål
»I Danmark var den politiske opbakning bag Alexandras årpenge helt exceptionel. Der blev stort set ikke stillet spørgsmål til vilkårene, som betyder, at der den dag i dag f.eks. ikke er nogen krav til Alexandras bopæl. Det betyder, at hun reelt kan flytte til udlandet og fortsætte med at hæve penge fra den danske stat.«

Men hvorfor skulle kongehuset ytre ønske om, at politikerne fik den daværende prinsesse Alexandra på finansloven? Det siger sig selv, fortæller Jens Høvsgaard.

Læs også:

»De slipper af med et problem uden selv at skulle til lommen og i stedet overlade det helt til skatteyderne. Med til historien hører også, at Joachim ikke havde nogen stor formue på dette tidspunkt,« siger Jens Høvsgaard

Som bekendt betød loven om årpenge, at Alexandra i dag modtager sin egen apanage. Siden er grevinden blevet forgyldt af de danske skatteydere, og i 2015 modtager hun 2,3 millioner kroner skatteyderkroner.

Kongelige lagde pres på politikere
Dokumentet, som BT er i besiddelse af, kommer fra forfatter Trine Villemann i forbindelse med, at hun har anmodet om aktindsigt i Alexandras årpenge. Statsministeriet skriver, at det har modtaget et brev fra kongehuset dateret den 21. september 2004 vedrørende ’kongehusets ønske om, at der ydes årpenge til Alexandra’.