KØB PLUS!

Ekspert: Derfor er Thor vigtigere end 25.000 døde pattegrise

Det mener en dansk bioetiker

Da politimanden Lars Bo Lomholt onsdag bortførte hunden Thor, var det fordi, han ville redde schæferen fra aflivning. Politimanden mente ikke, at de bid, Thor havde påført en anden hund, var skambid. Derfor kørte han resolut ud til dyreinternatet, hvor Thor skulle være indtil aflivningen, og bortførte ham.

Hvad Lars Bo Lomholt og Thors mange andre støtter nok næppe havde forestillet sig er, at den massive opmærksomhed, som Thor-sagen har fået, faktisk kan være skadende for den generelle dyrevelfærd.

Det er ikke desto mindre virkeligheden, mener Mickey Gjerris, som er bioetiker på Københavns Universitet.

- Når vi fokuserer så ensidigt på enkeltsager, så glemmer vi, at der faktisk er langt større problemer med dyrevelfærden, end at en hund skal aflives. Vi sidder og spiser flæskesteg, mens vi læser om hunden og synes det er så synd for den, men vi skænker det ikke en tanke, at 25.000 pattegrisegrise dør hver dag på grund af den måde, vi producerer svin på, siger Mickey Gjerris. 

Thors redningsmand sigtes for embedsmisbrug og bedrageri

Politidirektør raser over betjent: Thor SKAL aflives

Han mener, at de mange enkeltsager kan være med til at give kampen for bedre dyrevelfærd et dårligt image i dele af den danske befolkning, og det er ikke gavnligt for dyrevelfærden.

- Når de mennesker, der allerede er skeptiske over for kampen for bedre dyrevelfærd, ser, hvordan folk reagerer, så kan de godt tænke, at dyrevelfærd kun er for skøre, gamle damer. Det skyldes simpelthen, at der i de her sager spilles på meget simple og forenklede følelser, og det kan for nogen virke som en hysterisk og sentimental måde at arbejde for en sag på, og det gavner ikke den folkelige opbakning til dyrevelfærden generelt, forklarer Mickey Gjerris. 

Dyreværnet: Enkeltsager er afgørende

Årsagen til at Thor-sagen har fået så stor medvind blandt dyreelskere og helt almindelige danskere er ret simpel.

- Det er lettere for os at kaste vores kærlighed på en stakkels hund som skal aflives, end grise og malkekøer der lider i de danske stalde. Hundene er blevet små familiemedlemmer, og derfor vækker en enkelt hund stærkere følelser end 25.000 pattegrise, siger Mickey Gjerris.

Din kommentar

Kommentarer

Grotesk

Skrevet af Niels Jensen, Onsdag den 6. februar 2013, 11:17

Der dør 25.000 pattegrise hver dag - og en gris er et mere intelligent væsen end en hund!
Men alligevel fylder én hund flere spalter end grisene. 25.000 dagligt er 9 mill. årligt. De grise der ikke dør lever som regel kummerligt.

Vov vov.

Skambidte dyr

Skrevet af Hanse, Mandag den 4. februar 2013, 14:18

Jeg savner nogle billeder og kommentarer for alle de dyr som bliver fundet skambidt af løst løbende hunde i skovene og har efterfølgende lidt en enorm pinefuld død fordi dyret ikke har kunnet klare sig selv efter hundeoverfaldet. Det synes åbenbart ok. af hundeejere.

Jeg hat intet til overs for hundeejere, det er for ovenstående, det er for hundelort/hundepis overalt og alle vegne. Hundeejere er nogle idioter og svin. De skulle lære at der er andre i omgivelserne end lige dem selv.

Er hundeejer

Skrevet af Jensen7, Mandag den 4. februar 2013, 14:26

Men deler din tilgang. Alle bliver udsat for uansvarlige ejere uden snor, der snorksover eller ligeglade. Ikke ligefrem fordi hunde beriger eller skal berige deres omgivelser.

Thor havde åbenbart ikke snor på.

Thor havde snor på.

Skrevet af Karin , Mandag den 4. februar 2013, 14:45

Thor havde snor på. Blev bidt af en lille løsgående hund i øret og forsvarede sig. Som enhver anden hund ville have gjort. hvorfor er det den forkerte hund der skal lade livet. Har sagbehandleren overhovedet sat sig ordentligt ind i sagen .kunne man spørge?

Hvor har du oplysningen fra?

Skrevet af Jensen7, Mandag den 4. februar 2013, 14:57

Har svært at se hvad sagen har at gøre med små hunde. Når Thor åbenbart var løsgående.

Hvem har kommet med oplysningen?

Skrevet af Jensen7, Mandag den 4. februar 2013, 14:52

Hvor har du den fra?

Fair

Skrevet af Jensen7, Mandag den 4. februar 2013, 13:25

Hvis man går rundt uden snor med sin hund, og den bider. Jamen der risikere man aflivning.

Ekspert?

Skrevet af Rikke, Mandag den 4. februar 2013, 13:06

Sagen om Thor handler ikke kun om én hund, men om alle de hunde der lever rundt omkring i Danmark. For fakta er jo, at det samme kan ske for en hvilken som helst hund - stor eller lille - når som helst.

Og min harme over denne sag gør absolut ikke min vrede over vores måde at behandle andre dyr på mindre - tværtimod!
For det viser jo bare endnu engang at politikerne ikke er villige til at tage dyrevelfærd alvorligt. Penge og prestige kommer først.

bioetiker har heller ikke fattet den dybere mening

Skrevet af pia de neergaard, Mandag den 4. februar 2013, 12:52

Endnu en der tror at det her handler om 1 hund.

Det handler i høj grad om vores retssikkerhed, som utroligt mange mennesker har påpeget, men det bliver fuldstændig overhørt !!!

Når man HAR betalt en bøde, så kan man ikke retsforfølges yderligere !!!! Og selvom Thors ejer sidder for åben skærm og faktisk læser det op, hæver vedkommende journalist ikke et bryn men vælger at ignorere dette faktum fuldstændig !!!

Nordsjællands politi burde anklages for brud på grundloven. Hvor f..... er i henne journalister ??

For det sørgelige er jo, at alm. borgere idag er afskåret agtindsigt. Det blev vedtaget i en GRUNDLOVSÆNDRING i 2009, hvor det blev vedtaget at regeringen har RET til at hemmeligholde dokumenter for den alm. befolkning, og så vidt jeg husker var Socialdemokratiet et af de partier der stemte for !!?? Endnu værrer er det at tungen på vægtskålen var ... vores OMBUDSMAND ! Så hvor meget har han lige til overs for et demokratisk retssamfund.

Og til alle jer der er arbejdsløse, så står der også i grundloven at staten SKAL sørge for dig, når du har udtømt alle muligheder !! Desværrer gælder det også mennesker uden dansk statsborgerskab, men de behøver vist ikke at brokke sig, for det må man jo konstatere at de bliver forsørget på etniske danskeres bekostning. Så der lever regeringen op til kravet, fantastisk !

Så kuglestøder, se lige at få styr på grundloven inden du fortsætter dit virke !

Og til dig bioetikerekspert, lade være med at udtale dig om noget som du fuldstændig har misforstået grundsubstansen af.

Ingen ændring, hvis ingen viser initiativ.

Skrevet af Grethe, Mandag den 4. februar 2013, 12:20

Er der ikke nogen i hundepolitiet som kan tale den politichef til fornuft. Ellers bør en hundeekspert få lov til at udtale sig.

NY HUNDELOV - TAK

Hundelov

Skrevet af Frank Jensen , Mandag den 4. februar 2013, 11:31

Denne regering og politimester har ikke fattet en skid af hvad det virkelige liv udenfor deres kontorer går ud på. Det er pragtfuldt at se en rigtig politibetjent der kan tænke selv og ikke bare lader sig dikterer af personer der ikke kan se forskel på sort og hvidt.

PETER PANIK FULDSTÆNDIG PANISK.

Skrevet af Mille Thomsen, Mandag den 4. februar 2013, 10:44

DET ER DOG DET VÆRSTE VÅS DU KOMMER MED.
SÅ KOLD OG KYNISK !
DU HAR DA VIST IKKE HJERTET PÅ RETTE STED!
SIKKE EN MASSE GRIMME ORD DU KAN BRUGE.
DU SKULLE HELLERE VÆRE BLEVET NOGET LÆNGERE
PÅ SKOLEBÆNKEN, SÅ HAVDE DU( MÅSKE )
LÆRT AT STAVE.
ØNSKER ALT GODT FOR THOR.

-ud på overdrevet!

Skrevet af Griselda, Mandag den 4. februar 2013, 10:36

jaja - "dem Gud ikke gav hjerne, gav han KNIPPEL, SKILT og STJERNE!" - jeg er opdraget med frasen "POLITIET ER DIN VEN!" - Jeg skal love for, jeg ofte har måttet indse, at min BARNETRO er blevet gjort til skamme. Disse PAMPERE, der (ofte nedladende og flabet) udøver "tjeneste" for os borgere, ku' godt trænge til lidt mere EFTERSYN!

Som så ofte før i dyresager, glemmer man, hvem der egentlig er den skyldige: Ejeren. -og han burde få en bøde og påbud om at holde hunden i snor. Så er den ikke længere! Snoren heller ikke.

Ja, vi BURDE gøre noget ved vanrøgt af grise, køer, får mv., men det gør vi ikke... vi ser KUN på prisen i Supermarkedet. Det samme gør vi, når vi bliver stukket i øjnene, at enhver på overførselsindkomst/kontanthjælp er forbrydere. Vi går endda så vidt, at vi OPFORDRER folk til at anmelde hinanden!!? Vi overvejer, at give kommunalarbejdere MAGT og BEFØJELSER til at "spionere" på folk. Der ER i sandhed "NOGET GALT I DANMARK", som John Mogensen sang i 70'erne! Vi brokker os, men kun indtil det er tv-tid... så glemmer vi alt foran "HVEM VIL VÆRE MILLIONÆR". Vi er blevet et land fyldt med egoister, griske mennesker, mistroiske og nidkære, kun for EGEN vindings skyld. Politistat? Ja - men med et politi, du aldrig kan få fat i, som ikke hjælper dig, nedgør og nedvurderer dig, så de ka' få fred til at spise CITRONMÅNER og lege "konger" overfor folk, der måske kører 5-10 km. for stærkt på motorvejen.

Lad nu THOR leve! Den politibetjent, der i politichefens øjne har begået selvtægt, ER en helt! Han udviser empati og hjælpsomhed... håber, han får et job, hvor hans evner bliver mere værdsat.

Indtil noget andet sker: Så VELKOMMEN TIL STASI-DANMARK!

Griselda

Thor

Skrevet af Palle, Mandag den 4. februar 2013, 10:26

Sig mig en gang, har en hund ikke lov til at forsvare sig, uden at den skal aflives. Det er fuldstændig abnorm, som politiet tænker i denne sag. Det er godt, at der i hvert fald er een betjent, der tænker fornuftigt og rigtigt.

Tåbelig politichef og tåbelig lov

Skrevet af Lotte, Mandag den 4. februar 2013, 10:07

Politichefen vil have marionetdukker som ikke kan tænke selv, og bare adlyde en ordre (hvor gammeldags føj).
HELTEN beskyldes for embedsmisbrug og ulydighed - lyder det ikke vildt overdrevet.

Politikere og andre rige danskere kan slippe af sted med bedrageri, skattesnyd, embedsmisbrug til millioner af kroner, og her siger man bare *rod i regnskabet* og sige* undskyld jeg beklager*.
Politichefen burde tage sig af dyremishandling i landbruget, men det magter han vel ikke, for det er en stor sag.

Jeg håber at HELTEN får en god stilling et andet sted - han har jo vist initiativ og empati.

Jeg er også træt af de ulidige *eksperter*

Hvor går grænsen

Skrevet af Niels Jensen, Onsdag den 6. februar 2013, 11:19

Hvor går grænsen for hvor meget en betjent må bøje loven?
Der hvor din sympati er??

Tåbelig politichef og tåbelig lov

Skrevet af Lotte, Mandag den 4. februar 2013, 10:05

Politichefen vil have marionetdukker som ikke kan tænke selv, og bare adlyde en ordre (hvor gammeldags føj).
HELTEN beskyldes for embedsmisbrug og ulydighed - lyder det ikke vildt overdrevet.

Politikere og andre rige danskere kan slippe af sted med bedrageri, skattesnyd, embedsmisbrug til millioner af kroner, og her siger man bare *rod i regnskabet* og sige* undskyld jeg beklager*.
Politichefen burde tage sig af dyremishandling i landbruget, men det magter han vel ikke, for det er en stor sag.

Jeg håber at HELTEN får en god stilling et andet sted - han har jo vist initiativ og empati.

Jeg er også træt af de ulidige *eksperter*

Lov og ret

Skrevet af Anny Frederiksen, Mandag den 4. februar 2013, 09:57

Michael Sørensen, denne sag beviser nogen ikke kan tænke sig om.

Jeg går tur med en hund, som ikke bryder sig om at hilse på alle hunde.
Når de mennesker, der lader hunden løbe løs, ikke respekterer man siger de skal kalde på deres hund, hvad gør man så. Hunde har deres adfærd og et enkelt nap kan jo give samme resultat som med Thor.
Så jo, der er fare for det kan gå galt og så er man helt uden for lov og ret. Vi skal have dyrlæger til at afgøre om det er et nap eller hunden skambider.
Det skal en enkel politichef, uden fagkundskab, ikke sidde og afgøre. Du vil jo heller ikke selv tage en straf før du i det mindste kan få efterprøvet sagen ved retten, hvis du finder dig uretfærdig behandlet.

Såkaldte "eksperter"

Skrevet af Anny Frederiksen, Mandag den 4. februar 2013, 08:54

Disse såkaldte "eksperter" der altid bjæffer op, så snart nogen har en mening der går magthaverne imod er kun for at få befolkningen til at føle sig dumme og uoplyste.

Vi skal tie og tåle og finde os i overgreb. For det er en lov, som kan ramme alle, også uskyldige, når en enkel magthaver åbenbart kan gøre hvad han vil uden at afvente rettens ord.

ja eksperter

Skrevet af Michael Sørensen, Mandag den 4. februar 2013, 09:20

Denne sag viser jo tydeligt at store dele af befolkningen er dumme og uoplyste.

Tror ikke der er den store risiko at denne lov rammer dig eller os andre sålænge vi holder igen med at bidde andre.

Sproget siger det hele

Skrevet af Rikke, Mandag den 4. februar 2013, 13:19

Dit sprog siger det hele. En person der anvender sådan er sprog kan ikke have meget mellem ørerne. Så det er umuligt at tage dit indlæg alvorligt - synd at du ikke har empati for andre end dig selv.

Føj for et sprog.

Skrevet af Bent, Mandag den 4. februar 2013, 10:29

Hvis du var en " Køter" Peter Panik vil jeg sige om dig som din overskrift og for at bruge dit " Pæne Sprog" som du bruger når du skriver. KUN ET DUM SVIN formulere sig sådan i en kommentar.

Der må jeg slå hælene i for egen regning

Skrevet af Janne Petersen, Mandag den 4. februar 2013, 03:02

fordi hvor meget Thor-sagen end har berørt mig og resten af befolkningen, er jeg på ingen måde til fals for at ignorere de mange landbrugsdyr og heste, som hver dag landet over, lever som redskaber i kæmpe produktioner.

Vores grisefabrikker, kan vi slet ikke være bekendt, og det nytter ikke at man sidder på borgen med slips og spadseredragt, og tror det hele funker efter en snor, for vi der bor på landet, ved og ser noget andet.

Daka-bilerne kører i fast rutefart for at hente selvdøde eller aflivede dyr, som ganske enkelt er overproduceret, fordi søerne helst skal levere dobbelte antal smågrise, så det er bestemt ikke sager for ældre damer, det er en grim slagside for hele landet.

Disse fæle dyrefabrikker leverer tonsvis af dele fra grisene til Asien, som vi ikke drømmer om at spise herhjemme, og så er alt jo godt, når bare eksporten kører på skinner, så op i r.... med resten.

Dyreinternaterne bugner med hunde og katte, der alle har en historie med, så Thor er bestemt ikke noget hjertebarn hos mig, han er blot endnu en kedelig overskrift, som skal sluges, fordi mennesket aldrig lærte at forvalte dyrene anstændigt. Janne.

Eksperter

Skrevet af Snif, Mandag den 4. februar 2013, 02:19

Jeg kan helt tilslutte mig Jeanettes Brammers meget oplysende indlæg.
Hundeloven rammer helt forkert.
Efter dette tør jeg næsten ikke gå tur en tur med min gamle hund. Han er fredelig, men selvfølgelig skal han da have lov til at bide fra sig, hvis en anden hund pludselig kommer farende.
Jeg tror, at politiet gør klogt i at vente med at eksekvere Thors dødsdom, til retten har talt.
Den hundelov er - som jeg opfatter Jeanette skriv - slet ikke brugbar på en situation, som Thors.
Jeg tror også, at vi alle er rystede over, at en myndighed agerer så stift uden at tage hensyn til den konkrete sag.
I mange love udsættes afgørelsen (her aflivning) til endelig afgørelse ved domstolene er faldet.
Det tror jeg, at man gør klogt i her. Det vil give respekt for systemet og lovene.

Modified behavior

Skrevet af Paul Winslow, Mandag den 4. februar 2013, 01:40

Dogs can be trained to not bite and so it should be with Thor.

This isn't a case where the dog bit a human being.

Dogs and humans have coexisted for some 6,000 years. This is not the case with pigs or other mammals.

Save the dog!

Modified behavior

Skrevet af Paul Winslow, Mandag den 4. februar 2013, 01:40

Dogs can be trained to not bite and so it should be with Thor.

This isn't a case where the dog bit a human being.

Dogs and humans have coexisted for some 6,000 years. This is not the case with pigs or other mammals.

Save the dog!

Der er så meget, eksperter ikke forstår

Skrevet af Jeanette Brammer, Mandag den 4. februar 2013, 01:36

Hundeloven blev revideret for et par år siden, fordi der var så store problemer med kamphunde, som terroriserede hele kvarterer og angreb både børn og tæppetissere.
Så lavede politikerne en bestemmelse, som skulle gøre det nemmere for politiet at skaffe sig af med de værste vilddyr.
Desværre viste det sig, at bestemmelsen ikke kun ramte barske Brians bidske bæst men også bogholder Blidesens venlige vovse.
Derfor er det med god grund, at danskerne hidser sig voldsomt op, når de ser et eksempel på, hvor urimeligt denne lovbestemmelse kan ramme. Det er kun eksperter som denne Mickey Gjerris, der har lidt svært ved at forstå det.

Kære Ole Høj

Skrevet af Kirsten, Mandag den 4. februar 2013, 01:06

Hvis jeg må give dig et godt råd, så skal du se at blive topembedsmand eller politiker.
Du egner dig virkelig til det, og jeg er sikker på, at du vil nå helt til tops.
Tænk på dig selv, undlad at tænke på andre, enhver forfejlet lov skal holdes, er du ansat et sted, vandrer du bare derud af.
Tja, for ca. 50 år siden var der jo et land, som ikke havde kunnet gennemføre en grim 5 års periode uden en befolkning med den samme holdning om, at man bare skal parere ordre og følge trop uanset hvad.
Jeg troede egentlig, at oplyste mennesker var kommet videre siden da.
Nå, men den periode og det rige fik jo en ende. Det gør den slags heldigvis altid.
Det tager bare længere tid, når mennesker kun tænker i de afstukne baner, som de har fået besked på, og ikke tør eller evner at have deres egen mening.

Hej Kirsten!

Skrevet af Ole Høj, Tirsdag den 5. februar 2013, 10:46

Det er nu min klare opfattelse, at man i et retssamfund som vores skal gøre brug af demokratiets spilleregler, hvis man vil ændre lovgivningen.

Der kan ligge nok så gode intentioner bag selvtægt, men selvtægt er og bliver forkert og skal derfor udløse sanktioner af den ene eller anden art.

For uden lov og orden ender det hele i kaos!

Og der er jo slet ikke tale om, at vi lever i et land med et styre, der på nogen måde kan sammenlignes med Hitlers 3. rige. I Danmark er der ingen "lange knives nat", hvor magthaverne er nødt til at myrde deres politiske modstandere for selv at kunne blive siddende, endvidere bliver ingen forfulgt grundet race eller religion, og vi sender ingen til koncentrationslejre.

Derfor er din sammenligning og indirekte beskyldninger mod mig helt ude i hampen.

Men sådan går det jo tit, når følelserne får frit spil, endnu et argument mod selvtægt!

ang andre dyr

Skrevet af bk, Mandag den 4. februar 2013, 01:04

nej det er ikke helt sandt, der er folk som tænker at det er synd for svinene og køer samt hønsene ikke at forglemme , jeg gør det i alle fald ,syntes det er forkastelig at man forbyder visse hunde og afliver dem . istedet kunne man, når man går tur give dem mundkurv på,,så skulle det være løst . politihundene bider i folk ,så skulle de aflives eller. dem som myrder andre, skal vi så derhen at de også skal aflives osv , ja vi ved vist ikke rigtigt , hvor alt det bærer hen , ikke noget godt hunde bider og napper hverandre , sådan sætter de sig i respekt lige som ulve , sådan er det bare hej