Der er ingen tvivl om, at det vil gøre livet langt bedre for de danske børnefamilier, hvis forældrene fik samme ret til at være fraværende under barns sygdom, som de har i Sverige, siger professor.

Hvis danske forældre har barn syg, så må de bruge af deres feriefridage allerede efter første eller anden sygedag, I Sverige kan mor og far hver især blive hjemme med deres syge barn 30 dage om året på såkaldte omsorgsdage, skriver dr.dk.

Det bør vi også indføre i Danmark, siger Thomas P. Boje, der er professor i sociologi og arbejdsmarked ved Roskilde Universitetscenter.

»Danmark bør skabe en lovgivning, der giver forældrene bedre mulighed for at være sammen med deres syge børn uden for eksempel at skulle bruge hjemmearbejdsdage. Man kan ikke arbejde hjemme med et sygt barn løbende omkring sig. Man bør give flere betalte fraværsdage, og det bør gives til både moren og faren,« siger Thomas P. Boje til BNB.

Ifølge ham skal man ikke bekymre sig om, om det vil betyde en lavere produktivitet og være meget dyrt.

»Mit indtryk er, at de klarer sig ganske rimelig godt økonomisk i Sverige. Den måde det bliver finansieret på er, at man har en social fond, som alle lønarbejdere betaler til. I Danmark er vores system bygget meget op omkring skat. I Sverige betaler man et særligt socialt bidrag til en social fond, der betyder, at der er en forsikringskasse til dem, der har brug for det. Så det er spørgsmålet, om det er specielt dyrt,« siger Thomas P. Boje.Når svenske forældre benytter sig af muligheden for at blive hjemme med et sygt barn, så er det dog ikke til fuld løn. De fleste får fri til 80 procent af deres løn, med mindre der er lavet særlige aftaler, skriver dr.dk