Fejl i hvert tredje energimærke betyder skeptiske købere og kan koste sælgerne dyrt, siger ejendomsmæglere.

København. Når en boligkøber ikke skænker energimærket stor betydning i boligjagten, skyldes det blandt andet, at der er fejl i hver tredje energimærke.

Det siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm, som oplever, at køberne er skeptiske over for mærkets betydning.

- Når der er fejl i mærket, beslutter forbrugeren sig på et forkert grundlag i hvert tredje tilfælde. I andre tilfælde er det sælgeren, der kommer til at betale for, at energimærket ikke er retvisende, siger han.

Det er en analyse fra 2015, som Energistyrelsen har lavet, som viser, at der var fejl i næsten hvert tredje tildelte mærke. Det er forkasteligt, mener Torben Strøm.

- Der er således eksempler på, at det kan komme til at koste sælgeren meget store afslag, hvis de har fået udarbejdet et forkert energimærke. Det er uforståeligt, at forbrugerne skal risikere det.

Torben Strøm har påtalt problemet over for klima- og energiministeren flere gange.

- Og der er stadig ikke sket noget. Hvorfor ikke overdrage det til en privat virksomhed, hvis Energistyrelsen ikke har ressourcer, så vi kan få rettet op og få nogle energimærker, der er retvisende.

En ny analyse, som cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark har udarbejdet, viser, at boligkøbere ikke ser på, hvor stort energiforbruget er i deres kommende hus.

Det er på trods af, at der kan være mange tusinde kroner at spare med en bedre energimærkning.

Derfor kan det sjældent betale sig som sælger at investere i energiforbedringer, påpeger cheføkonomen.

Men det er Torben Strøm dog ikke enig i.

- Det kan næsten altid betale sig at energioptimere sin ejendom. Man opnår selv en besparelse på sit energiforbrug, men man får også et bedre salg, fordi flere købere er interesseret i at kigge på ejendommen, siger han.

- Faktum er, at der heller ikke bliver givet de samme afslag.

Siden 2010 har det været lovpligtigt i forbindelse med et salg at få udarbejdet et energimærke, der giver en indikation af den årlige udgift til varme og varmt vand.

Energimærket måles på en skala fra A til G, hvor A er det bedste.

/ritzau/