Sagen om ulovlige millionkontrakter i Rigspolitiet vokser.

En af politiets egne jurister advarede afdelingschef i Rigspolitiets Koncernservice Bettina Jensen og ledelseskredsen omkring hende om, at det var ulovligt at hyre to konsulenter, som Bettina Jensen kendte fra sin tid som chef i DR, uden at aftalerne havde været i udbud. Det afslører en intern mailkorrespondance, som BT har fået aktindsigt i.

På bare tre år, mellem 2011 og 2013, fik de to konsulenter Mariann Færø og Christine Thorsen – som ejer virksomhederne Just Training og Dynamic Approach – opgaver for mere end 20 millioner kroner, uden at opgaverne kom i de lovpligtige udbud eller blev annonceret.

Lovgivningen er ellers enkel: Opgaver på over en million kroner skal i udbud, mens opgaver mellem 500.000 og en million kroner skal annonceres med en beskrivelse af opgaven, tildelingskriterier og eventuelle krav til tilbudsgiveren, således at andre konsulenter også kan byde på opgaven.

Jurist undrede sig
I mailkorrespondancen, som er fra februar 2012, undrer den juridiske konsulent for udbud og kontrakter i Rigspolitiets afdeling for koncernindkøb sig derfor over, at en konsulentydelse formidlet af Christine Thorsen ikke skal i udbud.

Ifølge juristen er den ‘én i en lang række af kontrakter, der samlet set overstiger tærskelgrænsen for udbud’, og derfor forsøger hun at få svar på, hvem der har besluttet, at opgaverne ikke skal i udbud eller annonceres.

I et svar til juristen svarer vicepolitimester og sekretariatschef i Rigspolitiets Koncernservice Mette Tjalve, at problemet ikke er nyt, og at man lever med risikoen for, at denne praksis er ulovlig. Desuden fremgår det, at det var Bettina Jensens beslutning ikke at sende opgaverne i udbud:

»Vi arbejder her – som altid – på Bettinas risiko i forhold til det udbudsretlige på konsulentområdet. Så jeg ser ikke, at vi har et ’nyt’ problem her;-) Mvh mette,« skriver hun.

Forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener, at de nye mail viser, at ledelsen bevidst bryder reglerne.

»Det her tyder på, at de involverede bryder reglerne med åbne øjne. Det ser ud som om, at man udmærket er klar over, at der er et problem, men blot vælger at fortsætte. Ledelsen burde reagere på juristens mail ved enten at dokumentere, at der ikke er juridiske problemer eller ved at undersøge sagen grundigt,« siger han og tilføjer:

»I stedet for at handle på det, fortsætter Rigspolitiet med at hyre de to konsulenter, velvidende, at det er ulovligt. Og dermed overtræder man en lang række regler inden for den offentlige forvaltning. Det er under al kritik.«

Advarsel blev fejet væk
BT afslørede de tvivlsomme millionkontrakter i juni, og da udtalte Rigspolitiets økonomidirektør Nikolaj Veje, at det var Rigspolitiets opfattelse, at de lukrative millionkontrakter ikke skulle i udbud eller annonceres, fordi man dels ikke kendte omfanget af opgaverne, og dels fordi Rigspolitiet ikke så opgaverne som sammenhængende. Først da BT fremlagde den grundige dokumentation, bad han Bettina Jensen aflevere en redegørelse om sagen.

I Rigspolitiets redegørelse om sagen står der dog intet om advarslerne fra juristen. Det er på trods af, at juristen 25. juli, mens redegørelsen er under udarbejdelse, sendte den til Nikolaj Veje, fordi hun frygtede, at den ikke indgik.

Korrespondancen kom kun frem, fordi den blev sendt anonymt til Kammeradvokaten i forbindelse med advokaternes uvildige vurdering af Rigspolitiets egen redegørelse.

’Stærkt foruroligende’
Knut Gotfredsen, der er formand for Transparency International Danmark, er målløs.

»Det er stærkt foruroligende, at nogle ansatte i Rigspolitet lever med en kendt risiko for, at det, man laver, er ulovligt. Især når man fra en juridisk kompetent medarbejder får oplyst, at det formodentlig er ulovligt. Det ville jo medføre helt retsløse tilstande, hvis borgerne havde en lige så afslappet holdning. Det er også tankevækkende, at sagen tilsyneladende ikke har medført sanktioner for den pågældende afdelingschef. Det er ikke værdigt for dansk politi,« siger han.

Som en konsekvens af sagen er Bettina Jensen nu ikke længere ansvarlig for indkøbsfunktionen i Rigspolitiet, der nu er lagt under Rigspoltiets Koncernøkonomi. Men hun er stadig afdelingschef for Koncernservice.