Randers Regnskov holder fast i, at dyrene skal være vilde - også efter uheldet i lørdags, da en toårig hollandsk dreng blev bidt i hånden af en slange. Det skriver Randers Amtsavis.

Da et hollandsk forældrepar i lørdags et øjeblik var uopmærksomt på deres lille dreng, der stak hånden for tæt på en slange i Randers Regnskov, resulterede det ikke alene i et bid i drengens hånd, men også i en landsdækkende mediebevågenhed på slangerne under de randrusianske kupler.

»Jeg kan godt se, at det giver noget ekstra kolorit til en historie, at det netop er en slange, der bider drengen, men jeg synes, denne historie er blæst stort op. I slangetemplet, hvor dyrene bevæger sig frit, er der kun mindre kvælerslanger og ugiftige snoge,« siger Brian Rasmussen, der er leder af udstillingsafdelingen.

»Vi er selvfølgelig kede af det, der skete, og kede af, at drengen fik en dårlig oplevelse. Det er ikke meningen, at folk skal blive bange for dyrene af at besøge Randers Regnskov,« fortsætter han.

Forældres ansvar

Kristian Sørensen, der er slangepasser i regnskoven, er ikke i tvivl om, at slangen blev forstyrret, da den slog hugtænderne i den hollandske hud.

»De angriber ikke, medmindre de bliver bange. Men det er jo altså dyr, derfor skal man tage visse forholdsregler, når man bevæger sig rundt i slangetemplet« fortæller han.

Reglerne for slangetemplet er dog ikke forskellige fra reglerne i resten af parken.

»Vi går meget op i, at man som gæst er her på dyrenes præmisser. Det her er deres hus. Derfor er der nogle regler, man skal overholde. Vi vil for eksempel ikke have, at man har mad eller dyr med rundt i parken, og så må man ikke røre ved dyrene,« siger Brian Rasmussen og afslører, at det ikke er hos slangerne, folk har sværest ved at holde fingrene for sig selv.

»Vi oplever dagligt, at vi må sige til nogle gæster, at de ikke må røre aberne, som er dem, folk har sværest ved at holde sig fra. Men aber kan altså også bide, hvis man forstyrrer dem,« siger han, mens en bedstefar bag ham strækker armen ud mod en springtamarin for at få den til at hoppe op på sin arm til stor benovelse for sine børnebørn.

»Jeg kan sagtens forstå, det kan være svært for børnene at holde fingrene fra dyrene. Derfor er det også forældrenes opgave at opdrage børnene til at omgå dyr med respekt. Randers Regnskov er et perfekt sted at gøre dette,« fortsætter Brian Rasmussen.

Vigtig fascination

De to dyrepassere mener ikke, at episoden i lørdags kommer til at ændre noget på den måde, regnskoven er udformet.

»Vi vil gerne give folk den oplevelse at komme helt tæt på dyrene. På den måde får de den største oplevelse. Det er fascinerende at komme så tæt på dyr, man ellers aldrig ser og det ønsker vi ikke at ændre,« siger Brian Rasmussen, der ikke mener, man kan undgå, at folk kommer til skade.

»Det sker måske en gang om året, at en person bliver bidt af en slange her. Der er flere, der bliver puffet af gederne eller grisene, men det er altså sjældent, folk kommer til skade her. Der sker flere ulykker på trampoliner i et sommerland,« siger Brian Rasmussen og slår fast, at uheld ikke behøver resultere i nye retningslinier.

»Man kan jo også få fingrene i klemme i en dør. Derfor ændrer man jo ikke på døren.«

Ved en af abernes madskåle hænger en stor pelsklump fra en gren. Det viser sig at være et dovendyr, som har begivet sig ud på en nærmest uoverkommelig rejse fra toppen af den sydamerikanske kupel, hvor den har hjemme, til øjenhøjde for de nysgerrige gæster.

Da det dovne dyr har mæsket sig i abelækkerier i et par minutter, begiver den sig sløvt afsted mod toppen igen. En dreng på omkring otte år følger lamslået med i det fremmede dyrs rejse.

»Det er den slags fascination, jeg taler om. Den dreng har jo fået en kæmpe oplevelse, som han ikke ville have fået, hvis dovendyret var låst inde bag et trådnet,« lyder det begejstret fra Brian Rasmussen.

De dygtige danskere

Selv om det halter lidt med at holde fingrene fra de søde dyr, er de ansatte i Randers Regnskov generelt glade for deres gæsters opførsel i parken. Langt de fleste overholder reglerne.

»Vi ved, at man i mange parker i Europa er misundelig på den måde, gæsterne opfører sig her i regnskoven. De fortæller, at gæster hos dem smider om sig med madpapir og lignende. Den slags problemer har vi slet ikke,« siger Brian Rasmussen, der ikke mener, parken har gjort noget særligt for at opdrage på gæsterne.

»Jeg tror, det er noget typisk dansk. Man værner om de ting, man kan lide,« siger han.