Den alvorlige overmedicinering af kræftpatienter med potentiel livsfarlig kemomedicin giver nu i mindst ét tilfælde erstatning. 

Det fastslår Patienterstatningen, der torsdag har færdigbehandlet fire af i alt 25 anmeldelser fra overmedicinerede patienter.

I en af de færdigbehandlede sager vurderer Patienterstatningen, at de forhøjede doser af kemomedicinen har forværret patientens sygdomsforløb i en længere periode. Det bringer erstatningen op over de 10.000 kroner, som er lovens minimumsgrænse.

I alt har 106 patienter med prostatakræft i Odense, Aarhus og Vejle siden 2011 fået mellem 16 og 20 procent for kemomedicin på grund af en blandingsfejl, men knap hver fjerde har indtil videre meldt overmedicineringen som en skade.

- Vi har i alle fire sager vurderet, at det ikke lever op til erfaren specialist-standard, at man ikke sikrer sig, at patienterne bliver behandlet med den korrekte dosis medicin. Der er tale om fejl, der kan have alvorlige konsekvenser for disse patienter, der i forvejen er meget syge, men at der er sket en fejl, er altså efter loven ikke i sig selv nok til at få erstatning. Foreløbig har vi i en sag vurderet, at generne var alvorlige nok til, at vi efter loven kan tildele en mindre erstatning for svie og smerte, fortæller direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast, om de første afgørelser i sagerne.

I to af de andre færdigbehandlede sager vurderer Patienterstatningen, at patienternes gener hænger sammen med kræftsygdommen og bivirkningerne fra den nødvendige behandling.



I den sidste sag får patienten ikke erstatning, fordi den kræftsyges bivirkninger fra overmedicineringen kun havde været i en kort periode.

Aarhus Universitetshospital har allerede meldt ud, at tre patienter kan være døde af overmedicineringen, mens både Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt i Vejle purre har afvist, at nogen af de overmedicinerede har haft bivirkninger eller døde af den ekstra kemomedicin.

.