Piger, der mener, de er blevet syge af HPV-vaccinen, skal nu ikke længere føle sige fortabt i det danske sundhedssystem. Det fortæller formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg til BT.

»Det er vores intention, at det nu skal være slut med, at pigerne føler sig alene og fortabt i systemet, fordi de bliver sendt rundt fra den ene specialist efter den anden,« siger Ulla Astman.

Med det mener formanden, at der fremover i hver region skal være én indgang for patienter, der mener, de er blevet syge af HPV-vaccinen. En vaccine, som ind til nu er givet til omkring 500.000 danske kvinder og piger, og som skal beskytte mod livmoderhalskræft.

Pigerne skal stadig sendes til undersøgelser på andre afdelinger, men der vil være én afdeling, der holder sammen på patientforløbet i hver af de fem regioner. En speciallæge på den nye afdeling vil fungere som en slags torvholder, der kan give den dem rette støtte i deres forløb, oplyser Danske Regioner.

»Vi undgår ikke, at de stadig sendes rundt til forskellige specialister, men vi sikrer med det nye tiltag, at de får et mere sammenhængende forløb,« siger UIla Astman.

Det nye initiativ fra Danske Regioner kommer i kølvandet på en dokumentar på TV 2, der blev sendt torsdag aften. Dokumentaren satte fokus på piger, der mener, de har fået bivirkninger som følge af vaccinen, og som føler sig svigtet af det danske sundhedssystem.

I dokumentaren kritiserer nogle læger Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlige for vaccinens sikkerhed, at de ikke har taget hånd om de bivirkningsramte piger, der oplever svimmelhed, kronisk hovedpine, besvimelser, kvalme med videre. Blandt andet siger læge Louise Brinth ved Frederiksberg Hospital:

»De her piger er så påvirkede, at deres hverdag ikke hænger sammen. Det er få af dem, som vi reelt har kunnet stille en diagnose på eller give et behandlingstilbud til i Danmark. Så vi står med noget, vi ikke rigtig ved, hvad vi skal gøre ved,« siger hun.

Louise Brinth anbefaler dog stadig - på linje med Sundhedsstyrelsen -  at man får vaccinen:

»Det er en god vaccine, men jeg synes, vi har en gruppe voksende piger, som vi ikke får hjulpet godt nok. Hvis ikke det sker, kan det være med til at skabe en mistillid til vaccinen,« sagde hun i dokumentaren.

Den nye tovholderfunktion med én indgang træder i kraft den 1. juni 2015. Man kan ikke selv henvende sig til én indgang, men skal have en henvisning fra egen læge eller fra en anden afdeling.

 

FAKTA: HVAD ER HPV?
HPV er en virus, der overføres seksuelt, men den giver ingen symptomer. Som regel forsvinder infektionen af sig selv, som når vi har en forkølelse.
Men hos en lille gruppe bliver infektionen kronisk. De kvinder har en større risiko for at blive ramt af livmoderhalskræft.

Der findes over 100 HPV-typer. De fleste infektioner er uden symptomer og forsvinder spontant, men mindst 12 HPV-typer er kræft-fremkaldende.

Gardasil beskytter mod HPV 6, 11, 16 og 18. Kvinder, der er vaccineret efter seksuel debut, kan være inficeret med HPV typerne på vaccinationstidspunktet, og man kan derfor ikke være sikker på vaccinens effekt. En ny, kommende vaccine, V503, beskytter mod de samme HPV-typer plus yderligere fem: 31, 33, 45, 52 og 58.

Vaccinationen er ikke et alternativ til screening for livmoderhalskræft, derfor er det vigtigt, at vaccinerede kvinder også deltager i screeningsprogrammet, da HPV-vaccinationen ikke beskytter mod alle HPV-typer.

FAKTA: BIVIRKNINGER
500.000 danske piger har indtil nu modtaget HPV-vaccinen.
Af dem har 1.096 indberettet bivirkninger. Heraf 257 alvorlige.

Kilde: Sundhedsstyrelsen,Kræftens Bekæmpelse o.a.