Elgen, der også bliver kaldt Nordens giraf, vender sandsynligvis tilbage til Danmark, når der i det tidlige forår 2016 bliver sat et dusin elge ud i Lille Vildmose, der er Danmarks største fredede landområde.

Det er cirka 5.000 år siden, at det op imod 300-500 kilo tunge dyr sidst havde sin gang i den danske natur, skriver Jyllands-Posten.

De langlemmede hjorte skal ikke kun sikre en større artsrigdom af planter og dyr i mosen, men også rydde op i landskabet, fortæller biolog Roar Poulsen, der er projektleder i Park og Natur i Aalborg Kommune, som er plejemyndighed for Lille Vildmose-fredningen.

»Lille Vildmoses natur er efter mange årtier med dræning og tørvegravning under genopretning. Området skal udvikle sig til én stor flade af højmoser, der veksler med søer, og som støder op til naturskove. Men tæt og artsfattig birkeskov og meter krat af bævreasp og pil truer med at lukke udsynet over flere af områdets vidder,« siger han til Jyllands-Posten.

»Elgene skal med deres appetit og evne til at færdes i vådt og blødt terræn bidrage til at sikre landskabets åbne karakter. I stedet for at bruge motorsav og maskinkraft vil vi hellere slippe naturkræfterne løs i skikkelse af store græsædende pattedyr,« fortsætter biologen.

Foto: Kim Haugaard
Vis mere

Projektet bliver udført af Aalborg Kommune med opbakning fra blandt andet Aage V. Jensen Naturfond, som ejer størstedelen af Lille Vildmose.

Hjortene vil blive hentet i fire forskellige dyreparker i Sverige for at sikre den genetiske variation i den kommende elge-bestand.

Men før elgene får lov til at færdes i det fredede terræn sammen med krondyr og rådyr, skal der i foråret 2015 bygges et cirka 30 kilometer langt og 2,5 meter højt hegn omkring et område på 2.100 hektar, oplyser Jyllands-Posten.