Sundhedsministeren bebuder massivt øget satsning på forebyggelse for at bekæmpe blandt andet brystkræft, som koster flere liv i Danmark end i noget andet land i Europa.

Danske kvinder har Europarekord i brystkræft. I intet andet land dør så stor en andel af kvinderne af sygdommen, ligesom andelen af danske kvinder, som får stillet diagnosen, er blandt de absolut højeste i Europa. Det fremgår af en ny rapport fra EU-Kommissionen og OECD, skriver Berlingske.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) kalder tallene »skræmmende« og lægger op til en massivt øget satsning på forebyggelse af blandt andet overvægt og højt alkoholforbrug, som menes at være med til at øge risikoen for at udvikle brystkræft.

- Desværre ved vi meget lidt om, hvorfor danske kvinder hyppigere får brystkræft end kvinder fra mange andre lande. Meget tyder dog på, at livsstil har en vis indvirkning. Derfor skal vi fortsætte med at påvirke kvinder til at drikke lidt mindre alkohol og motionere lidt mere, siger Astrid Krag til Berlingske.

Konkret afsættes et beløb på 300 millioner kroner til at øge den forbyggende indsats i kommunerne. Pengene skal blandt andet bruges til et forebyggelsescenter med et rejsehold af eksperter, som skal hjælpe med at øge fokus på sundhed i eksempelvis skoler og i ældreplejen. En række forebyggelsespakker er desuden ved at blive udsendt med anbefalinger til initiativer, der eksempelvis kan reducere forbruget af alkohol og tobak og forbedre kost- og motionsvaner.

Ifølge rapporten dør op mod 30 ud af hver 100.000 danske kvinder af brystkræft mod knap 20 i Sverige og 23 i gennemsnit i EU-landene.

Andelen af kvinder, som får konstateret brystkræft, ligger på 101 pr. 100.000 kvinder i Danmark og overgås kun af Belgien med 109. EU-gennemsnittet ligger helt nede på 71.

Ud over alkohol og overvægt som faktorer, der øger risikoen for brystkræft, peges der på arvelighed, hvor sent kvinder får børn og brug af hormoner efter overgangsalderen.

Både politikere og eksperter fremhæver dog, at der sker pæne fremskridt i behandlingen af brystkræft, og at chancen for at overleve den frygtede sygdom er stigende.

Rapporten viser således, at den såkaldte fem-års overlevelse er stigende. Hvor det i perioden fra 1997 til 2002 var 76,2 procent af de danske kvinder, som var i live fem år efter, at de havde fået stillet diagnosen, er tallet vokset til 82 procent i perioden fra 2004 til 2009. På det punkt ligger vi kun marginalt under EU-gennemsnittet.

- Det er ikke så godt med den høje forekomst, og når der er mange, der får stillet diagnosen, vil der også være mange, der dør af brystkræft. Men situationen er ikke helt så mistrøstig, som det måske ser ud til. Når folk rammes, kan vi faktisk sætte ind med en god behandling, som giver gode resultater. Brystkræft er en af de kræftsygdomme, hvor flest overlever. 50.000 kvinder lever i dag med diagnosen, siger formanden for de danske brystkræftlæger, professor Peer Christiansen til Berlingske.

Undersøgelser viser også, at behandlingsresultaterne i Danmark er fuldt på højde med andre landes, når de sammenlignes ud fra svulsternes størrelse og eventuel spredning til lymfeknuderne.

Et af problemerne har været, at danske kvinder først kom i behandling, når knuderne var relativt store, og sygdommen havde spredt sig. Men inden for de seneste år er der indført en landsdækkende screening af alle kvinder mellem 50 og 69 år, og de første resultater tyder på, at knuderne nu er så små og opdages så tidligt, at chancen for helbredelse er optimal.

Dødeligheden – andelen af kvinder, som dør af brystkræft – er også faldende. Men da det er fra et ekstremt højt niveau – fra 36,7 pr. 100.000 kvinder i 2000 til 28,9 i 2010 – ligger vi stadig helt i top, fordi de andre europæiske lande også fortsætter med at forbedre sig på dette punkt.

Ud over screeningsordningen er kapaciteten på kræftområdet generelt sat kraftigt i vejret med blandt andet indkøb af skannere, strålekanoner og ny, dyr medicin i stor målestok. Operationerne er samlet på færre, store afdelinger, og der er indført kræftpakker for at sikre hurtige forløb uden unødig ventetid. Alt sammen har det bidraget til at løfte kvaliteten af selve behandlingen.

- Det går ikke fremad med tigerspring. Men sten på sten bygger vi ovenpå og forbedrer os. Når vi for alvor begynder at kunne måle effekten af den landsdækkende screening, er jeg sikker på, at vi for eksempel haler kraftigt ind på svenskerne, siger overlæge Iben Holten, Kræftens Bekæmpelse, til Berlingske.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder med cirka 4.700 nye tilfælde pr. år i Danmark. Cirka 1.200 danskere dør årligt af sygdommen. Antallet af nye tilfælde har været stigende gennem mange år.