Mandag kunne BT fortælle, at en bekymret borger fra det sydlige Lolland havde slået alarm, da vedkommende havde set 16 heste, der så meget skidt ud. Anmeldelsen resulterede i første omgang i, at Dyrenes Beskyttelse overtog otte af hestene.

Onsdag har Dyrenes Beskyttelse dog overtaget yderligere tre heste, mens to heste er blevet aflivet.

Det fortæller dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse og talsperson i sagen, Yvonne Johansen, til BT.

Da Dyrenes Beskyttelse besøgte gården i første omgang, blev de mødt af et skrækkeligt syn.

'Da vi ankommer til ejendommen finder vi ganske rigtigt 16 meget magre ponyer med forvoksede hove, uden foder og hø, og nogle uden vand. Hestene bar tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og mange sår som følge af den ekstreme kløe. Det så meget slemt ud. De var kun skind og ben,' fortalte Yvonne Johansen mandag i en pressemeddelelse.

Ejeren blev politianmeldt af Dyrenes Beskyttelse, og organisationen overtog otte af hestene, mens Fødevarestyrelsens dyrlæge vurderede, at fire af de 16 heste var i så ringe forfatning, at de måtte aflives.

To af de otte heste, som Dyrenes Beskyttelse hentede efter første besøg på gården. HEstene bærer tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og sår.
To af de otte heste, som Dyrenes Beskyttelse hentede efter første besøg på gården. HEstene bærer tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og sår. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Vis mere

Onsdag overtog Dyrenes Beskyttelse så yderligere tre heste fra gården.

»Det er efter ejers ønske, at vi har overtaget de tre heste. Da vi hentede de første otte, var han ikke interesseret,« siger Yvonne Johansen til BT.

Da Dyrenes Beskyttelse ikke er en myndighed, kan de ikke bare overtage dyr uden ejers samtykke, og det har derfor været en proces, at gøre ejeren klar til at overdrage hestene.

»På politiets foranledning har ejer og Dyrenes Beskyttelse indgået en aftale om at overtage de tre heste,« siger Yvonne Johansen.

Selvom de tre heste ikke er i lige så ringe stand, som de otte, man overtog onsdag, var, så er der ingen tvivl om, at de trænger til hjælp. Alle 11 heste er blevet sendt til hesteinternatet 'Hestens Håb' på Falster, hvor de skal gøres klar til nye ejere.

»De er i rigtig gode hænder hos 'Hestens Håb'. Vi har først og fremmest fokus på at få det sundhedsmæssige i stand, og så skal vi have trænet det adfærdsmæssige med at blive vant til at omgås mennesker,« siger Yvonne Johansen.

En af de tre nye ponyer, som Dyrenes Beskyttelse overtog onsdag. På billedet ses, hvordan hesten mangler grundet lus og lopper har hårløse pletter og sår.
En af de tre nye ponyer, som Dyrenes Beskyttelse overtog onsdag. På billedet ses, hvordan hesten mangler grundet lus og lopper har hårløse pletter og sår.
Vis mere

Hestene er ikke blevet fysisk mishandlet med slag eller spark, men den manglende pleje og kontakt med mennesker har gjort, at hestene ikke er blevet trygge ved at være i nærheden af mennesker.

»De har ingen dårlige erfaringer med mennesker, så de er ikke bange for mennesker. Problemet er så, at de heller aldrig er blevet trygge ved mennesker, for de ved ikke, hvad der skal ske. På den måde har det været en udfordring at hjælpe dem, for de ved simpelthen ikke bedre,« siger Yvonne Johansen.

Det går dog allerede meget bedre med hestene. I forbindelse med overdragelsen af de tre yderligere heste besøgte Yvonne Johansen 'Hestens Håb', hvor hun så, at de otte heste, der blev overdraget tidligere, allerede er blevet mere trygge ved mennesker.

»De otte ponyer er allerede blevet meget gladere og trygge ved mennesker. Da vi så dem i går (onsdag, red.) kom flere af hestene løbende mod os på folden, hvor de også lod os røre dem. Det var et meget livsbekræftende syn,« siger Yvonne Johansen, som dog understreger, at der er lang vej igen.

»Vi er meget fortrøstningsfulde, men det er et langt og hårdt arbejde, og ikke mindst kostbart.«

Et billede af en af hestens forvoksede hove, som ikke var blevet behandlet i meget lang tid.
Et billede af en af hestens forvoksede hove, som ikke var blevet behandlet i meget lang tid. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Vis mere

Et af problemerne er, at hopperne har gået med hingste, og der kan derfor være flere af dem, der er drægtige.

»Vi ved, at en af hopperne er højdrægtig, men de andre ved vi ikke helt. Vi tror, at mange af dem er drægtige, men hopperne er for små til, at vi kan afgøre det. Vi må vente og se,« siger Yvonne Johansen.

Tilbage på gården er yderligere tre hingste, som Dyrenes Beskyttelse ikke kan tage sig af.

Yvonne Johansen fortæller, at Dyrenes Beskyttelse helst så at alle heste kunne overtages, men voksne hingste kræver helt særlige og krævende forhold, som foreningen ikke kan tilbyde.

»De tre hingste ser umiddelbart pænere end de resterende heste, og det er politiets ansvar at følge op på at hingstene får ordentlige forhold eller bliver afhændet,« siger Yvonne Johansen.