Gravide kvinder, der udover et lille nyt liv også bærer rundt på for mange kilo, bliver ofte mødt med manglende respekt og hårde ord fra læger og jordemødre.

Det viser en ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet, som Christina Louise Lindhardt står bag.

Bemærkningen faldt under en scanning, hvor en jordemoder skulle foretage en rutinemæssig scanning af en gravid kvinde.

Og oplevelsen er ikke enestående for den måde, det danske sundhedssystem møder kvinder, der er overvægtige, viser afhandlingen, som er omtalt i Syddansk Universitets magasin Ny Viden.

Christina Louise Lindhardt har i forbindelse med sin afhandling interviewet en række overvægtige gravide. På interview-tidspunktet var de alle halvvejs i graviditeten - altså i uge 20, og deres BMI var mellem 27 og 30 eller derover, da de blev gravide. Det vil sige, at de alle var overvægtige eller svært overvægtige.

Hver tredje danske gravide kvinde er overvægtig, og er man så stor, som kvinderne i forskningsprojektet, skal lægen sørge for at henvise til en særlig jordemoderkonsultation, som skal hjælpe den gravide med at leve sundt og undgå at tage for meget på. Alligevel vidste ingen af de gravide i undersøgelsen, at de var med i specialforløb, før Christina Louise Lindhardt fortalte det til dem.

Men de kunne godt mærke, at deres konsultation var anderledes, end dem, deres gravide veninder fortalte om.

Én kvinde fortæller, at jordemoderen slet ikke sagde tillykke. Det handlede kun om fedt, overvægt og om hvordan hun kunne undgå at tage for meget på.

»Det handlede altså om at være overvægtig og fed i stedet for at være glad og gravid, og det blev de virkelig stødte over. Ligesom de var meget vrede over, at ingen – før mig – havde fortalt dem, at det kunne skade deres barn, at de var overvægtige,« siger Christina Louise Lindhardt.

En sygeplejerske skulle under en scanning endda have sagt, »du er simpelthen for fed til, at jeg kan se dit foster ordentligt«.

Hos de praktiserende læger var der i det hele taget larmende tavshed om overvægten. Og for de overvægtige gravide var det lige så slemt, som når deres størrelse fik kommentarer med på vejen:

»Overvægten var virkelig elefanten i rummet i lægens konsultation: Jeg ved, at du tænker, at jeg er alt for tyk, men ingen af os siger noget om det. Det virkede faktisk lige så sårende på dem, som når der blev talt lige ud af posen«, forklarer Christina Louise Lindhardt, der er ansat på Gynækologisk-obstetrisk Forskningsenhed, OUH, samt SDU’s kliniske institut.

Hun mener, at de ydmygende oplevelser først og fremmest skyldes usikkerhed hos læger og andet sundhedspersonale.

»Man ved ikke, hvad man skal sige eller hvordan, man skal vejlede, og så kommer ordene enten forkerte ud og virker grove og stødende, eller også siger man ingenting,« fortæller forskeren til tidsskriftet.