PR- og kommunikationsekspert Henrik Byager må over Atlanten for at finde en sag, der kan sammenlignes med den nye DSB-sag.

DSBs tilsyneladende vellykkede forsøg på at stække en kritisk freelancejournalist ved via PR-bureauet Waterfront at hyre ham til at lave andre opgaver har allerede skabt forargelse i PR- og kommunikationsbranchen og har også chokeret en af landets førende kommunikationseksperter, Henrik Byager.

- Det fører tankerne tilbage til Watergate og Richard Nixons ageren. Det er helt utroligt, siger PR- og kommunikationsrådgiveren til Berlingske Nyhedsbureau.

Han henviser til Watergate-skandalen, der i 1974 fik Richard Nixon - som den eneste amerikanske præsident nogensinde - til at træde tilbage, fordi han aldrig har hørt om noget lignende i Danmark.

- Jeg har aldrig hørt om danske virksomheder, hverken private eller offentlige, som har ageret på den her måde. Der findes selvfølgelig kedelig PR-håndtering igennem tiden og folk, der også har prøvet at lave afledningsmanøvrer, men jeg har aldrig hørt om, at man iscenesætter et cover-up og betaler for, at en journalist beskæftiger sig med noget andet end det, han eller hun gerne vil gøre for at forhindre kritiske historier, siger Henrik Byager.

Ifølge eget udsagn tabte han underkæben, da DR foldede historien ud i 21 Søndag.

- Det er ufatteligt for mig, at man i en virksomhed med så stor offentlig bevågenhed, som jeg i øvrigt betragter som rimelig fornuftig, kan indgå en aftale, der er så uetisk og så ufatteligt risikofyldt for DSB, hvis det skulle blive opdaget, siger Henrik Byager.

Hvis det viser sig, at DSB har ageret, som DR beskriver, så er Henrik Byager ikke i tvivl om, at sagen vil få store konsekvenser for DSB, der nu er kastet ud i en ny krise på grund af en adfærd, som er »helt uacceptabel for alle - både for samfundet og for det politiske system«.

- Det skal undersøges fuldstændig til bunds. Konsekvensen er, at der sidder en offentlighed og et politisk system og tænker, hvad DSB er for en mafiabule? Hvad er det for nogle bananrepublik-agtige virkemidler? Og det er chokerende. Når de har fundet på det, hvad kan de så ellers finde på? Det skaber mistillid til den grundlæggende måde, som DSB driver forretning på, siger Henrik Byager.

DSBs administrerende direktør, Jesper Lok, blev bekendt med sagen torsdag og har sat en ekstern undersøgelse i gang.