Da Mette Frederiksen sidste år for rullende tv-kameraer sløjfede øremærket barselsorlov til fædre, var ligestillingseksperten Drude Dahlerup tæt på at græde. Professoren ryster på hovedet over, at feminisme er blevet et fy-ord i Danmark. Når Sveriges socialdemokratiske regering erklærer sig for feministisk, hvorfor kan Helle Thorning så ikke gøre det samme? spørger hun.

»Det er noget værre sludder, at der er ligestilling i Danmark. Bare se på lønstatistikkerne.«

Drude Dahlerup lægger ikke fingrene imellem, når hun skal stille diagnosen over Danmarks ligestillingspolitik anno 2015, skriver Ugebrevet A4.

En af Danmarks førende ligestillingsforskere, der kan bryste sig af både at være en internationalt anerkendt professor og en af grundlæggerne af rødstrømpebevægelsen, kalder det ligefrem pinsomt, at ligestillingspolitikken stort set er forsvundet fra politikernes dagsorden. Og så oven i købet i et år, hvor Danmark skal fejre 100-året for kvinders valgret og valgbarhed.

»Jeg synes jo, at den nuværende regering har svigtet. Der var trods alt nogle punkter om blandt andet kvoter til bestyrelser og øremærket barsel til fædre i regeringsgrundlaget, men SR-regeringen har været bange for at gå foran. I stedet har minister efter minister fastslået, at ’det gør vi ikke noget ved<saxo:ch value="226 128 153"/>. Det er sørgeligt,« siger hun til Ugebrevet A4.

Da daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skrinlagde løftet om at øremærke mere barsel til mændene, var den garvede, 70-årige ligestillingsforsker og -forkæmper ved at fælde en tåre. Den lærde kvinde er ellers slet ikke typen på en grædekone. Men blandingen af skuffelse, vrede, håbløshed og irritation over, at begavede centrumvenstrepolitikere vælger at lukke øjnene for fakta, gør hende oprigtigt ked af det.

»Selvom vælgerne er i mod noget, gennemfører man jo ens politiske visioner, og så ændrer man folks måde at tænke på. Et halvt år inden regeringen droppede mere fædrebarsel, havde Mette Frederiksen slået fast, at øremærket barsel til fædre virker i de andre nordiske lande, og at regeringen var på vej med et forslag. Så pludselig siger hun det stik modsatte i fjernsynet: ’Vi vil ikke øremærke barsel til mænd’. Jeg blev utrolig ked af det,« fortæller hun.

Ikke alene oplevede Drude Dahlerup den nye melding som en politisk maveplasker for Mette Frederiksen. Derudover var det udtryk for, at regeringen foretrak at administrere frem for at forandre, mener hun.

»Den var slem, for her stod en beskæftigelsesminister og meldte i virkeligheden, at regeringen ikke vil forandre og ikke vil vove noget som helst,« siger hun.

Drude Dahlerup pointerer, at hun nok aldrig kommer til at forstå den beslutning.

»Vi ved, at øremærket barsel til fædre virker. Vi kan se det i Sverige, Norge og Island. Vi ved, at både kvinder, mænd og arbejdsgivere er glade for det. Og nu vil den svenske regering indføre yderligere en ’pappamåned<saxo:ch value="226 128 153"/>,« noterer hun.

Dermed har den nybagte far i Skåne fremover ret til tre måneders barselsorlov, mens fædre på denne side af Øresund kun har ret til to ugers barsel.

»Vi står stille i Danmark. Vi går i stå, mens der i Sverige hele tiden sker fremskridt. Dermed vokser gabet og forskellene. Det er som om, at danskerne bilder hinanden ind, at ligestilling har vi da allerede, og det behøver vi ikke mere af, for det er jo kun indvandrerkvinderne, der mangler ligestilling. Men det er helt forkert,« siger Drude Dahlerup til Ugebrevet A4.

BNB