Den manipulerende og usympatiske Ragner i årets julekalenderen »Tidsrejsen« møder kritik fra flere sider.

Nu melder næstformanden for DRs bestyrelse, Ole Hyltoft, sig også i debatten.

»Han er ikke tidsvarende. Han er karrikeret og aggressiv. Hans figur passer ligesom ikke til stilen i resten af serien,« siger han.

Årets julekalender »Tidsrejsen« er en gigantisk succes. Over en million børn og deres forældre sidder hver aften klinet til skærmen for at følge Sofie og Dixies rejse tilbage i tiden, hvor hovedmissionen er at føre Sofies fraskilte forældre sammen igen, så Sofie kan holde en idylisk jul i familiens skød.

Men der er også enkelte kritiske røster.

Kristendemokraterne har blandt andet kritiseret figuren Ragner, folkeskolelæreren som i sin fritid er præst i en frikirke. Partiet mener, at Danmarks Radio dæmonisere frikirkefolk.

Senest har SFeren Pernille Vigsø Bagge i en kommentar i Kristeligt Dagblad kritiseret, at seriens eneste åbentlyst kristne er en klam og manipulerende skurk, i skikkelse af skolelæren Ragner.

Vigsø Bagge skriver blandt andet:

»Ingen er mere begejstret for forskning, videnskab og rationalitet end jeg, men årets karikatur på modsætningen mellem tro og viden går alt for vidt. For hvem er julekalenderens ubetinget største skurk indtil videre? En skolelærer ved navn Ragner, som kommer i frikirken, og som siger, at Sofie skal lade være med at spekulere så meget, lade være med at opfinde ting og ikke være rationel. Hun skal i stedet ”komme en tur hen i frikirken…” Behøver jeg at nævne, Ragner både er klam, grim, nedladende, indsmigrende, manipulerende, magtsyg og fotograferet med næsen i sky i alle scener? Prototypen på en totalitær folkeforfører, der for enhver pris vil stoppe Sofies videnskabelige søgen efter fysikkens love og grænser. ØV, øv og atter øv.«

En af de trofaste og begejstrede seer er næstformanden i DRs bestyrelse, Ole Hyltoft. Han understreger, at han er vild med Tidsrejsen, og at han også har rost den på det seneste bestyrelsesmøde. Men lige netop fremstillingen af Ragner bryder han sig ikke om.

»Han passer ikke ind i stilen. Tidsrejsen foregår jo i et nutidigt miljø, men skolelæren fører os nærmest tilbage til et Dickens-miljø fra 1800-tallets London,« siger Hyltoft.

Han sammenligner med »1864«, hvor han peger på flere eksempler på karikerede figurer, som kunne give seerne et forkert indtryk af, hvordan optakten til krigens egentlig var.

»Der burde være en intern kritik i DR, som gennemgår sådan en serie for fejl og misforståelser, inden den bliver sendt ud,« siger han.

Ole Hyltoft er dog ikke - som Vigsø Bagge - bekymret for, at den nye generation  på grund af »Tidsrejsen« bliver en flok gudsfornægtende ateister.

»Det her foregår jo i nutiden, så her ved børnene jo, hvordan tingene er i virkeligheden,« siger han.