Syv unge mennesker med tilknytning til Antifascistisk Aktion (AFA) og researchkollektivet Redox på den yderste venstrefløj bliver ikke tiltalt for terror

En gruppe på syv unge venstrefløjsaktivister med gang i Antifascistisk Aktion (AFA) og researchkollektivet Redox bliver ikke anklaget for terror mod højrefløjen. Det oplyser Rigsadvokaten efter at have behandlet sagen i en længere periode.

Den opsigtsvækkende sag begyndte i februar 2010, da PET og det lokale politi anholdt en dengang 23-årig mand, alt imens han spionerede mod Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) hovedkvarter i Greve, syd for København. I aktivistens lomme fandt man et knojern og i hans bil i
København et langt metalrør.

Samme dag fandt politiet i en lejlighed i Fredericia en server med en stor mængde oplysninger om folk på højrefløjen.

PET havde i længere tid fulgt den anholdte og så også med, da manden sammen med en håndfuld andre unge i oktober 2009 stødte sammen med en nu 42-årig mand og tidligere aktiv i den højreradikale gruppe Danmarks Nationale Front (DNF) samt et par af dennes kammerater på Nørreport Bodega i København. Et sammenstød som fire af de syv nu er anklaget for hård vold for. Det fremgår af sagens anklageskrift.
 
På baggrund af disse hændelser sigtede politiet den 23-årige og seks andre for straffelovens §114f - den milde terrorparagraf. Og så var det op til Rigsadvokaten at afgøre, om den 23-årige og de øvrige aktivister - på baggrund af hændelserne - skulle sigtes for at være med i 'en sammenslutning, der har til hensigt ved magtanvendelse at øve indflydelse på offentlige anliggender eller fremkalde forstyrrelse af samfundsordenen'. 

Og det vakte naturligvis opsigt, da det blev kendt, at der kunne blive tale om en terrorsag mod den yderliggående venstrefløj i Danmark. Politiet havde ingen erfaring med praksis fra tidligere sager.
 
Men Rigsadvokaten kunne altså ikke finde nogen terrorsammenhæng mellem hændelserne, og derfor er terrortiltalen altså nu droppet mod alle syv sigtede.  

- Vi mener ikke ud fra de oplysninger, der er kommet frem under efterforskningen, at kunne føre bevis for, at straffelovens § 114f er overtrådt. Derfor er dette ikke en terrorsag, men en straffesag om hacking af oplysninger om personer på grund af deres politiske tilhørsforhold, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas

Denne sag har ikke umiddelbart nogen kobling til den såkaldte brandstiftelsessag mod fem unge venstrefløjsaktivister, der i december sidste år blev frikendt for terror i en sag om brandangreb mod blandt andet Politiskolen og PET.

Anklages for hacking

Så selvom terrortiltalen frafalder, bliver den nu 26-årige mand, der ifølge BTs kilder, betegnes som uformel leder af AFA, og de seks øvrige med tilknytning til AFA og Redox, dog hver især stadig anklaget for en eller flere af følgende forhold: voldssager fra 2008 og 2009, hacking og en hærværkssag fra 2007. Fire for vold, fire for hacking og to for en tidligere hærværkssag - samt altså våbenbessidelse for den 26-årige uformelle leder, som samtidig er anklaget i alle forhold. 

Mest alvorligt er anklagerne om hacking. Fire af aktivisterne er anklaget for i en periode fra juni 2006 frem til begyndelsen af 2010 at have hacket sig til passwords, e-mail korrespondancer og referater vedrørende mindst 6000 personer, foreninger mv. fortrinsvis med tilknytning til den politiske højrefløj. Oplysningerne om personer, foreninger og grupperinger på højrefløjen er blevet opført i et register og delt på en computerserver. Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

- Dette er en alvorlig sag, fordi den handler om systematisk overvågning og registrering af en masse mennesker – alene ud fra deres politiske tilhørsforhold. Desuden er de indsamlede oplysninger tilsyneladende i enkelte tilfælde blevet brugt til at udpege ofre for overfald og hærværk, siger Lise-Lotte Nilas.

Politiet har desuden konfiskeret en række genstande fra de syv aktivister. Bl.a. en lang række computere, knojern, jernrør, peberspray, baseballbat, bogen 'manual for træning og overvågning', computerservere og en mobiltelefon.