Studerende, som onsdag ikke har modtaget andet end en kedelig afvisning fra landets videregående uddannelser, kan stadig nå drømmestudiet. Der er over 400 uddannelser, som stadig har ledige pladser, og drømmestudiet er måske ikke længere væk end Jylland.

Rank ryggen og kom hurtigt i gang med at finde et nyt drømmestudie oven på onsdagens afvisning.

Sådan lyder budskabet fra Studievalg København, som onsdag går i gang med at rådgive studiesøgende, som ikke har fået en plads på landets videregående uddannelser. Det skriver b.dk.

»Det glædelige budskab er, at der stadig er pladser tilbage på alle typer af videregående uddannelser og inden for langt de fleste emneområder,« fortæller afdelingsleder ved Studievalg København Jan Svendsen, som opfordrer afviste ansøgere til at ranke ryggen og finde studieplads uanset studiets geografiske placering.

»Det første spørgsmål, vi stiller de studiesøgende, når de kommer til os, er, hvorvidt de er villige til at flytte for at tage en uddannelse eller rejse lidt længere end forventet,« siger Jan Svendsen ifølge b.dk.

Der er nemlig rig mulighed for at finde en uddannelse, som dækker de samme områder og giver de samme kompetencer og jobmuligheder som det oprindelige drømmestudie.

Men dette kræver i mange tilfælde, at den studiesøgende er klar til at rykke ud af hjemstavnen.

»Hvis man er villig til at rykke fra København til Jylland, så er der stadig rigtig mange ledige pladser,« fortæller Jan Svendsen og fortsætter:

»Hvis man nu drømmer om at læse statskundskab, men ikke er kommet ind i København, så udbyder Aalborg Universitet eksempelvis uddannelsen politik & administration, som indeholder mange af de samme ting, og som stadig har ledige pladser. Sådan er det også med andre uddannelsesområder.«

At flytte efter uddannelse er dog lettere sagt end gjort. Tal fra årets koordinerede tilmelding viser nemlig, at de danske studiesøgende ofte vælger at studere i den by eller i det område, hvor de allerede bor.

Denne tendens er allermest udtalt i Region Hovedstaden, hvor 80 procent af de studerende bliver tilbudt optagelse i uddannelsesinstitutioner, som ligger i deres hjemstavn, mens kun fire procent tilbydes samme i Jylland.

Dette er også sandt for midt- og nordjyderne. Her bliver henholdsvis 77 og 75 procent tilbudt optagelse på et studie i deres nærområde.

Uddannelsesvejlederne landet over har i år fået deres sag for. Hele 21.412 studiesøgende er nemlig ikke blevet optaget på en videregående uddannelse, hvilket er en hidtidig rekord.

De næste par uger skal mange af disse parres med uddannelsesinstitutioner, som stadig har ledige pladser efter først-til-mølle-princippet. Der er dog ingen grund til at stresse, fortæller Jan Svendsen.

»Man behøver ikke skynde sig ind og sende en ansøgning i løbet af tre kvarter, men man skal selvfølgelig heller ikke vente flere uger. De afviste studiesøgende skal ranke ryggen og finde ud af, hvilke muligheder de nu har og så få søgt hen over weekenden,« siger han.

Denne runde af søgning til videregående uddannelser er ikke centralt koordineret. Derfor bestemmer de enkelte uddannelsesinstitutioner selv, hvornår de vil lukke for ansøgningerne.

De fleste venter dog med at lukke ansøgningerne, til de skønner, at de har fået alle med.

Rådgivning omkring studievalg bliver tilbudt af Studievalg København på Valhalsgade i København N resten af denne uge fra klokken 13.00-17.00.

Derudover holder Studievalg København workshops, der henvender sig til studiesøgende, som ikke kom ind på et studie, 26. og 27. august samt 2. september.