Det udløste alarm på Hvidovre Hospital natten til fredag, da en DR-fotograf efter at have været på reportage-opgave i det ebola-ramte Liberia i Vestafrika blev indlagt med mulige symptomer på den dødsensfarlige sygdom.

Den pågældende fotograf, som bt.dk har talt med fredag, var sent torsdag aften netop kommet hjem fra opgaven i Liberias hovedstad Monrovia, og på grund af frygt for, at han kunne være smittet, blev der reageret hurtigt, og han blev indlagt. Fredag morgen viste en blodprøve, at der heldigvis ikke var tale om ebola-virus. Ikke desto mindre har det sat fokus på, om DR har været tilstrækkelig godt forberedt til så risikofyldt en opgave.


Redaktionschef i DR Nyheder Udland, Thomas Falbe, afviser over for bt.dk, at DR spiller hasard med medarbejdernes helbred og sikkerhed:

- Vi har gennem mange måneder undersøgt muligheden for selv at være til stede i Vestafrika for at lave reportage om ebola-epidemien og hvad den gør ved befolkningen. Vi har brugt rigtig mange timer på det i samarbejde med bl.a. lægelige eksperter, så vi har forberedt os grundigt. Faktisk har vi mange gange i løbet af de seneste måneder haft mulighed for at komme afsted, men der valgte vi at takke nej, fordi vi vurderede, at det ikke var sikkert nok. Nu fik vi så muligheden igen i sidste uge for med meget kort varsel at komme med et Unicef-fly fra Billund. Og grunden til, vi valgte at tage med, var netop, at vi føler, vi er ordentligt forberedt, og at det skete i selskab med lægelige eksperter, forklarer Thomas Falbe.

Han erkender, at det, trods forberedelse, ikke er ufarligt at lave den slags produktioner. Men altså en kalkuleret risiko med hensyntagen til medarbejdernes ve og vel.

- Det er klart, at det med den her slags altid vil være en konkret vurdering fra gang til gang, om vi mener, det er forsvarlige omstændigheder at bringe vores folk ud i. Det har vi selvfølgelig også gjort i det her tilfælde. Det er også vigtigt at understrege, at vi ikke bare kan ignorere, at vi altså har en forpligtelse til at fortælle om udviklingen i den her epidemi og om de konsekvenser, den har for de folk, som lever midt i den, siger han til bt.dk.

DRs reportagehold var i Monrovia i knap 36 timer. Instruktionen til journalist og fotografer var på forhånd ikke at gå i nærheden af hospitaler eller andre steder, der kunne medføre særlig høj risiko for smitte. 

- Målet var at fange stemningen og ad den vej fortælle, hvordan almindelige mennesker forholder sig til situationen. Det er klart, at selv om man tager sine forholdsregler, så kan det aldrig helt fjerne risikoen for smitte, siger Thomas Falbe til bt.dk.