Thomas Skov er med hjælp fra speciallægen Imran Rashid ved at afvænne sig fra sin telefon, der konstant har været i hånden på ham i 10 år.

DR-værten Thomas Skov opdagede i bilen, at han var afhængig af sin telefon – så afhængig, at han faktisk udsatte sig selv og andre for livsfare. Nu fortæller han og læge Imran Rashid, hvorfor hjernen kræver telefonen, og hvordan det påvirker livet.

Telefonen er konstant inden for rækkevidde. En smartphone med oceaner af muligheder lige ved hånden. Men selvom du tror, du styrer telefonen, så er det den, der styrer dig, siger læge Imran Rashid, der er forfatter til bogen ’Sluk’. Og netop den følelse var afgørende for DR-værten Thomas Skov, da han valgt at gå på afvænning for sin afhængighed.

»Jeg kørte hjem fra Jylland på motorvejen med 130 km/t, måske endda 140 km/t, og pludselig fandt jeg bare min telefon frem. Jeg har gjort det før, når jeg er alene i bilen, men det slog mig bare, at det var helt sygt. Jeg sad og lavede ligegyldige ting på telefonen, men jeg satte jo både mit og andres liv på spil,« fortæller Thomas Skov om den skræmmende opdagelse.

Thomas Skov er bestemt ikke den eneste, der er afhængig af sin telefon. Imran Rashid fortæller, at skræmmende mange er afhængige af den lille skærm, og en af de værste opdagelser for Thomas Skov var, at det også gik ud over hans tid med datteren Ellen.

»Jeg opdagede hurtigt, at jeg med den ene hånd holdte hende i hånden, når hun skulle puttes, og med den anden skjulte telefonen under sengen, mens jeg scrollede gennem Facebook og Instagram.«

Ikke engang puttetid var spændende nok til, at Ellen kunne få Thomas Skovs udelte opmærksomhed, og det ville han lave om på.

Grunden til, at Thomas Skov ikke kunne lægge sin telefon væk, var, at hjernen krævede mobilens tilstedeværelse. Det handler om dopamin. Dopamin udløses i hjernen, når vi oplever noget, der føles godt. Når dopaminen udløses, får vi en trang til at gentage den adfærd, og det udnyttes helt bevidst af de store virksomheder bag softwaren til telefonerne, siger Imran Rashid.

»Ikke nok med at vi på de sociale medier får fri adgang til tonsvis af anerkendelse og opmærksomhed gennem likes og kommentarer, så belønnes hjernen gennem de små røde notifikationer. Hver gang du får øje sådan en notifikation, så udløses der nemlig dopamin i hjernen, pga. forventningerne til, hvad der mon gemmer sig bag notifikationen,« siger eksperten.

Imran Rashid er læge og forfatter til bogen 'Sluk', som handler om sunde og usunde digitale vaner.
Imran Rashid er læge og forfatter til bogen 'Sluk', som handler om sunde og usunde digitale vaner.
Vis mere

Og netop notifikationerne var et problem for Thomas Skov, der har flere end 200.000 følgere på Facebook og Instagram. Han var nemlig bange for at gå glip af noget, hvis han ikke var på de sociale medier hele tiden.

»Det er jo noget, vi bilder os ind, men jeg tror simpelthen, vi er bange for at gå glip af noget, hvis vi ikke er ’på’,« siger han.

Imran Rashid er helt enig, og han forstår godt, hvorfor den populære DR-vært har haft svært ved at lægge telefonen væk.

»Thomas Skov har jo i en længere periode oplevet, at hver gang han ’åbner hoveddøren’, så står omkring 200.000 mennesker og klapper af ham. Det giver jo en kæmpe anerkendelse og dopamin-kick, og så er det klart, at hans kone og datter risikerer at tabe kampen om hans opmærksomhed,« siger speciallægen.

Og det er den form for software, der får folk til at komme igen. De små likes og de nyheder, man bliver underholdt af, gør dog samtidig, at mennesker i dag ikke giver hjernen en pause, og Thomas Skov oplevede i særdeleshed, at han ikke kunne finde ud af at kede sig.

»Min telefon var det første, jeg kiggede på hver morgen og det sidste hver aften. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har kedet mig, og mennesker behøver jo ikke tænke selv længere. Telefonen tænker for os, og den husker alt. Jeg kan altså ikke afvise, at jeg er blevet dummere de sidste ti år,« siger DR-værten.

Thomas Skov og Imran Rashid fortæller om hele afvænningen i fem radioprogrammer på DR P1.