Journalist Niels Borchert Holm og resten af holdet bag en dokumentar op til VM i fodbold i 2022 fik sig en skræmmende oplevelse, da de blev anholdt under optagelser i Qatar, hvor turneringen afholdes om seks år.

Det skriver fagbladet Journalisten, der har talt med Niels Borchert Holm.

I begyndelsen af maj var DR-journalisterne Niels Borchert Holm og Rasmus Horskjær sammen med fotograf Mads Nielsen rejst til Qatar i forbindelse med optagelserne til en DR2-dokumentar om det internationale fodboldforbund FIFA's kontroversielle valg af ørkenstaten som vært for VM i fodbold i 2022.

Den rige oliestat har været hyret cirka to millioner migrantarbejdere fra fattige lande i Sydøstasien og Afrika for at kunne bygge stadioner, veje, metroer og hotelfaciliteter til at huse et fodbold-VM. I den forbindelse har der været fokus på, at disse arbejdere har dårlige vilkår.

De tre mediefolk var i Qatar for at tale med nogle af disse migrantarbejdere og mente, at de havde tilladelse til at filme et af finaleholdenes træning i migrantarbejdernes egen pokalturnering, 'Worker's Cup'.

Myndighederne var imidlertid af en anden opfattelse, og de danske journalister nåede ikke at optage mere end nogle få minutters dækbilleder, før de blev anholdt.

Civilklædte betjente tilbageholdt de tre kolleger i ti timer. De fik inddraget deres pas og mobiltelefoner og blev isoleret fra hinanden, mens de på skift blev afhørt om formålet med deres tilstedeværelse og hvilke kilder, de havde talt med, skriver fagbladet.

Desuden blev deres optagelser beslaglagt, og ifølge Niels Borchert Holm blev de truet med en længerevarende fængsling, hvis de ikke samarbejdede. For at gå fri skrev de derfor under på tilståelser, de ikke forstod.

»Det var på mange måder en voldsom oplevelse. Vi var bange for at komme til at sidde der i længere tid. Og det tror jeg helt sikkert, at vi var kommet til, hvis vi havde været 100 procent idealistiske og ikke havde skrevet under på en tilståelse på arabisk, som vi ikke forstod. Vi valgte en pragmatisk løsning for at slippe ud hurtigst muligt,« siger Niels Borchert Holm til Journalisten.

Selv om de ikke forstod tilståelsen på arabisk, stod det dog klart for de tre, at de blandt andet skrev under på, at de aldrig måtte filme migrantarbejdere eller opførelsen af fodboldstadioner i Qatar igen uden tilladelse.

Træningen til 'Workers Cup' foregik i Labour City, hvor mange af migrantarbejderne bor. Ifølge Niels Borchert Holm var det arrangørerne af 'Worker's Cup', der havde henvist til en fodboldtræner for et af de to finalehold, som de skulle have haft en aftale med.

Ifølge fagbladet Journalisten fastholder myndighederne i Qatar, at DR-journalisterne ikke havde de korrekte tilladelser til at filme i Labour City, som er et privat område ejet af de firmaer, der har ansat migrantarbejderne.

Ifølge myndighederne i Qatar har de tre mediefolk krænket arbejdernes ret til privatliv og den private ejendomsret ved at opholde sig i Labour City.

Niels Borchert Holm har skrevet til myndighederne i Qatar og bedt om at få en kopi af deres tilståelser og få returneret deres optagelser, men han har ikke fået noget svar.

DR-journalisten oplyser dog, at holdet ufortrødent arbejder videre med dokumentaren, som efter planen skal sendes i begyndelsen af 2017. Eftersom de ikke kan tage til Qatar og optage, som situationen er nu, er de dog nødt til at justere måden, de gør det på, fortæller han.