Flere eksempler på uforståelige tolke uden en certificeret uddannelse får nu landets dommere til at kræve langt bedre tolke i de danske retssale.

Efter flere erfaringer med dårlige tolke i retssager, kræver dommerne nu kvalitetsløft af tolkeuddannelsen - gerne gennem en uddannelse og certificering af tolken, skriver Politiken.

»Erfaringen er, at du kan risikere at få tolke, der har så lidt kompetence, at du må afbryde retsmødet for at få fat i en kompetent person. Det er tidsspilde for alle, og det kan have psykiske følger for både vidner og tiltalte«, siger retspræsidenten for Retten i Helsingør, Birgitte Holmberg Pedersen til avisen.

Kravet kommer på baggrund af en undersøgelse gennemført af Translatørforeningen blandt læger, advokater, sygeplejersker og andre tolkebrugere i den offentlige sektor, hvor over 90 procent oplever mangelfulde eller fejlagtige tolkninger.

Undersøgelsen viser, at langt de fleste tolke, som virker i den offentlige sektor, ikke har uddannelse i tolkning. Og det kan udgøre et retssikkerhedsmæssigt problem, lyder det fra dommerne, der blandt andet mener, der er brug for en certificeringsordning.

Forslag fra Justitsministeriet til at fremme kvaliteten af tolkene forventes i 2016.

Hverken Integrationsministeriet eller Sundhedsministeriet har planer om en certificering, og justitsminister Søren Pind (V) meddeler til Politiken, at han ikke har nogen kommentarer.