En tidligere medarbejder for den årlige radiokonference Radiodays Europe, som blandt andet Danmarks Radio er økonomisk involveret i, blev tirsdag eftermiddag dømt for at have begået underslæb for 1,2 millioner kroner.

Den tidligere ansatte, der arbejdede som projektleder og som blandt andet skulle finde oplægsholdere til konferencen, nægtede sig skyldig.

Og ifølge hans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, har sagen vist, at der var flere usædvanlige, økonomiske forhold i forbindelse med radio-konferencen.

Blandt andet skulle den dømte 48-årige mand selv hæve sin løn fra en konto, som han havde adgang til.

»Han har haft adgang til en konto, hvor han har kunne hæve uden begrænsninger - og uden at der var nogen kontrol. Hvis han var på rejser eller skulle have betaling for sit arbejde, skulle han selv hæve pengene. Der er nok ikke mange revisorer, der vil godkende den forretningsgang,« siger Michael Juul Eriksen til BT.

Det er statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, der har efterforsket sagen, og manden var tiltalt for fra 2009 til 2012 at have begået underslæb og mandatsvig for i alt cirka 1,8 millioner kroner.

Han risikerede ifølge Mediawatch op til halvandet års fængsel, men den tidligere medarbejder slap med en betinget dom, ligesom det samlede beløb blev sat cirka 600.000 kroner ned.

»Han blev frifundet for mandatsvig, og så skar man beløbet ned til 1,2 millioner kroner. Derudover var der enighed om, at fordi politiet har smølet med sagen i cirka 19 måneder, og der ikke var ført kontrol med ham hos DR, blev dommen gjort betinget,« siger Michael Juul Eriksen.

Radiodays Europe er en årlig konference for branchefolk. Radiodays Europe udspringer af den danske version kaldet Radiodays, som blev afholdt første gang i 2001, men den aktuelle sag handler alene om Radiodays Europe.

Ifølge konferencens danske hjemmeside er den årlige event i dag ‘en af Europas førende konferencer for radio og reklamefolk med fokus på radio og de udfordringer radio står overfor i de kommende år.’

Kongstanken bag konferencen er at ‘skabe et forum, hvor kommerciel radio og public service kunne lære af hinanden, krydse klinger og netværke på tværs af stationsskel.’

Radiodays blev senest afholdt i DR Byen i København den 13. september sidste år, hvor arrangørne var DR, Radio 24syv, SBS Discovery Radio og Danske Medier.

Det var radiokonferencens egen interne kontrol, der i sin tid førte til at sagen mod den nu dømte mand blev rejst, efter der var blevet konstateret uregelmæssigheder for perioden 2009 til 2012.

»Han har forklaret, at alt var meget kaotisk på det tidspunkt, og at det er rigtigt, at han har hævet mere, end han måtte. Det var ikke for at tage pengene, han ville betale dem tilbage, men han vidste godt, at der var en risiko for, at det ikke ville ske. Der har dog været større repræsentationsudgifter, end Radiodays har anerkendt, og det er også derfor, at beløbet er blevet sat ned,« siger Michael Juul Eriksen.

Tirsdag eftermiddag modtog den tidligere projektleder sin dom i Københavns Byret.

»Han vil gerne videre med sit liv efter at have været sigtet i cirka to år. Det vigtigste for ham var, at han ikke kom i fængsel,« siger Michael Juul Eriksensiger Michael Juul Eriksen, der oplyser, at der venter en civil erstatningssag mod manden.

BT forsøgte tirsdag at få en kommentar fra radiochef i DR, Tor Arnbjørn. Han henviste til formanden for Radiodays Europe, Jan Petterson, der er strategidirektør for Sveriges Radio.

Han er glad for, at der er faldet dom og forklarer, at man som ansat i dag ikke kan hæve sin egen løn. Og at der i dag er grundigere revision på Radiodays Europe.

»Det kørte ikke som det burde have gjort. Men det har vi rettet til i dag,« siger Jan Petterson.