DMI forventer forhøjet vandstand i flere fjorde, når stormen Egon i løbet af dagen blæser over landet.

Stormen Egon har meldt sin ankomst og er gået i land ved den jyske vestkyst - og vil i løbet af dagen brede sig til resten af landet. Det skriver B.dk.

Den vil dog aftage, når stormen når ind over land, forklarer vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Thyge Rasmussen:

»Ved den jyske vestkyst er der allerede vindstød af stormstyrke, og ligesom i går med Dagmar (fredagens storm red.) kommer der først vindstød af stormstyrke, hvorefter stormen lægger sig lidt og så kommer igen. Vi forventer, at der på vestkysten og nogle steder i Jylland vil være orkanstyrke over middag,« siger Thyge Rasmussen til B.dk.

Ifølge DMI kan der også komme vindstød af orkanstyrke i Det Sydfynske Øhav. Over land vil der være tale om stormstyrke og stærk storm. Det sker, fordi Egon bliver bremset op og taber noget af pusten, når den blæser ind over landet.

Sammen med de kraftige vindstød forventer DMI også, at der i flere fjorde vil være forhøjet vandstand. I den vestlige del af Limfjorden ved Lemvig kan vandstanden stige op mod to meter, mens det længere østpå ved Aalborg og Nørresundby ikke skulle stige lige så kraftigt.

I Roskilde Fjord forventer DMI, at vandstanden kan stige op til 1,4 meter. Netop Roskilde Fjord spillede en afgørende rolle under stormfloden i december 2013, da stormen Bodil huserede. Helt så galt går det formentlig ikke denne gang, vurderer Thyge Rasmussen.

»Vindstyrken er lidt lavere denne gang. Og det, som gav store problemer under Bodil, var vandstanden. Det var, fordi vinden vendte i nord og sendte vand til Øresund og Roskilde fjord. Men de holder nok vejret i Roskilde,« siger Thyge Rasmussen.

Ifølge den vagthavende meteorolog er det mere eller mindre en tilfældighed, at de to storme kommer lige efter hinanden. De opstår, når store temperaturforskelle kolliderer - varmere luft sydfra og køligere vintervejr nordfra.

Ved Storebæltsbroen følger man vejrsituationen nøje og opdaterer time for time, om broen lukkes ned. Her er meldingen, at Egon ser ud til at have tabt noget af sin styrke, hvorfor det på nuværende tidspunkt ikke forventes, at broen lukkes ned.

På Vejlefjordbroen advarer Sydøstjyllands Politi lørdag middag om, at blæsten kan påvirke høje, lette køretøj, mens Fyns Politi melder om risiko for, at Svendborgsundbroen lukker for al trafik fra klokken 15.