- Jeg ved ikke, om vi vejrer morgenluft, men vi håber på at statsministerens kommentar er udtryk for et holdningsskift, siger Lars Qvistgaard, formand for de overenskomstansatte i Dansk Jurist- og Økonomforbud, Djøf.

- Vi har desværre set en række sager i forskellige styrelser og ministerier, som vi opfatter som aldersdiskrimination. I 2012 lavede vi en undersøgelse, der viste en klar overrepræsentation af ældre i forbindelse med fyringsrunder. Derfor er det utrolig positivt, at statsministeren nu vil gøre op med, at man frygter for sit job alene på grund af alder, siger Lars Qvistgaard.

Ældre kan sikre kvalitet

Den undersøgelse, han henviser til, viste, at 37 procent af de fyrede medarbejdere i staten var over 50 år, selvom aldersgruppen kun udgjorde 19 pct. af samtlige ansatte. På chefniveau var 38 pct. 60+, og den aldersgruppe udgør kun 22 procent af chefgruppen. Så selvom politikerne vil have danskerne til at stemple senere ud af arbejdsmarkedet, fyrer de selv de ældste først.

- Vi har ikke tidligere hørt en statsminister så klar i mælet på det her spørgsmål. Vi håber, at det er et signal om et holdnings- og mentalitetsskifte. Der er brug for at tale om, hvordan vi kan fastholde ældre på arbejdsmarkedet, siger Lars Qvistgaard.

Han nævner blandt andet, at ældre medarbejdere i kraft af deres erfaring kan undgå mange fejlskud i sagsbehandlingen og være med til at løse nogle af de mere indviklede opgaver. Erfaring kan være med til at sikre kvalitet og stabilitet.