Vil ingen giftes med dig, hedder du formentlig Ronja. Og lader jobbet vente på sig, er du nok en Türkan. Dit navn følger dig i tykt og tyndt og fortæller mere om dig, end du tror, viser undersøgelse fra Ugebrevet A4.

Renè tjener kassen, og Valborg er tudsegammel. Alberte er ludfattig, mens Valter aldrig har røvet en bank. Navnet følger os gennem hele livet og fortæller meget om os. Men hvorfor vælger vi nogle navne frem for andre, og er Brian overhovedet den bølle, han ofte bliver gjort til?

Ugebrevet A4 har undersøgt, hvordan de 2.300 mest almindelige danske navne klarer sig i livet, hvilke der tjener mest, har flest domme bag sig og fylder mest i arbejdsløshedskøen.

Således inkasserer stenrige René en månedlig løn på 58.522 kroner og tjener derfor hele 120 procent mere end den typiske dansker. Trods sin unge alder – 36 år i snit er han både gift og har status af husejer.

Samtidig står hver femte Türkan helt uden job. Hun bor til leje i Høje-Taastrup eller Ishøj og tjener godt 16.000 kroner om måneden, men har til forskel fra René en helt ren straffeattest, skriver Ugebrevet A4.

Der er i det hele taget store sociale forskelle at spore, når man sammenligner danske navne på tværs. Mens Beate typisk arbejder som pædagog eller skolelærer, er Edith tilsyneladende dømt til singletilværelsen.

Hvad, vi forbinder med enkelte navne, har stor betydning for, hvad vi vælger at kalde vores børn. Og i den ligning spiller realitystjerner og andre kendisser i medierne en stor rolle, forklarer lektor ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen. Navnevalget afspejler samtidig de sociale kredse, vi bevæger os i.

BNB