En vaccine, der er en del af vaccatinationsprogrammet til børn, har bragt mange erstatningssager med sig, men direktør for Statens Serum Institut forsvarer vaccinen.

Rekordmange børn får i øjeblikket tilkendt erstatning for stærkt ubehagelige bivirkninger, som de har fået i forbindelse med den meget udbredte Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination. Den skal beskytte dem mod blandt andet kighoste og polio.

Men bivirkningerne, der udkrystalliserer sig i kløende knudedannelse i huden, er velkendte, forklarer administrerende direktør, Nils Strandberg Pedersen, Statens Serum Institut (SSI), der står bag vaccinen.

Han forklarer, at bivirkningen kommer, fordi der anvendes aluminium i vaccinen.

»Jeg skal understrege, at den her bivirkning er velkendt og ses med alle vacciner, der indeholder aluminium som vaccineforstærker. Det vil i praksis være anvendt i alle børnevacciner i hele verden,« siger han.

I den seneste tid er en række vacciner kommet i søgelyset. Blandt andet på grund af den omstridte HPV-vaccine, der også er blevet kædet sammen med alvorlige bivirkninger.

Og det kan da også være omtalen af problemer med vacciner, der får mange til at indberette bivirkninger.

»Medieomtalen har helt sikkert betydet noget. Vi kan se, at man også ser ting mere, fordi man har sociale netværk,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Også i Lægeforeningen antager man, at det rekordhøje antal sager skyldes et generelt øget fokus på vaccinationer og deres bivirkninger.

»Der er andre vaccinationer, der har været meget i søgelyset, og det betyder, at der er skærpet opmærksomhed omkring det - ikke kun hos lægerne, men også hos patienterne i forhold til at indberette de bivirkninger, der måtte være,« siger bestyrelsesmedlem Michael Dupont, der også er næstformand i Lægeforeningen.

Uanset årsagen får boomet i erstatningssager flere politikere til at kræve, at medicinalfirmaerne kortlægger de mulige bivirkninger bedre gennem forskning.

»Medicinalfirmaerne har en grund til at sætte penge af til forskning. Det er trods alt medicinalfirmaerne, der tjener på vaccinerne. Derfor mener jeg også, at de bør se på, hvad der gør, at deres medicin giver bivirkninger,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) fra Dansk Folkeparti.

Hun kalder de mange indberettede tilfælde af bivirkninger for »bekymrende«, men hun mener ikke, at man skal gribe ind fra politisk side.

DF-ordføreren bakkes op af Socialdemokraterne, der dog heller ikke er klar til at handle fra politisk side.

Nils Strandberg Pedersen mener dog, at der allerede forskes meget i bivirkninger.

»Man kan aldrig sige, om vi ved nok. Men der er en betydelig forskning i bivirkninger generelt. Der er forskes også i nye vaccineforstærkere, der skal kunne afløse aluminium på sigt, men det er en velkendt bivirkning,« siger han.

Der er heller ikke umiddelbart optræk til nogen politisk handling fra Venstre i sagen om de rekordmange erstatningssager om bivirkninger ved børnevaccinen Di-Te-Ki-Pol-Hib.

»Så længe Sundhedsstyrelsen ikke har ændret deres anbefaling, ser jeg ikke grund til at foretage et politisk indgreb,« siger partiets sundhedsordfører Jane Heitmann (V).

Der bliver ifølge Berlingske givet over 160.000 med vaccinationer om året med vaccinen. Ifølge samme medie har 271 forældre anmeldt vaccinebivirkninger. I 171 sager er der givet en erstatning på 25.000 kroner.