Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidts garanti for at Danmark kan blive i Europol var hul. »Danmark er ude,« siger EU-kommissionens vicepræsident.

Morten Messerschmidt og hans partiformand Kristian Thulesen Dahl fra DF er blevet indhentet af fortiden.

Det skete da EU-Kommissionens vicepræsident Frans Timmermans under et besøg i Danmark har slået fast, så ingen kan misforstå det: Danmark får ikke nogen aftale om at blive i det fælleseuropæisk politisamarbejde Europol.

»Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man det ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, er man ude,« sagde han.

Garantierne

Men i valgkampen op til folke­afstemningen 3. december sidste år om retsforbeholdet udstedte DFs topfolk en klokkeklar garanti for, at Danmark både før, under og efter den kommende folkeafstemning vil være fuldgyldige medlemmer af Europol.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten lovede Morten Messerschmidt, at »Danmark kan vedblive med at være medlem af Europol på lige så gode betingelser som i dag.«

Og i partiets officielle valgannoncer lagde Kristian Thulesen Dahl navn til et håndfast løfte:

»Danmark risikerer under ingen omstændigheder at forlade Europol.«

Længere nede i annonceteksten satte DF-formanden trumf på med denne fyndige sætning:

»Der er således garanti for, at Danmark kan blive i Europol – uanset udfaldet af afstemningen den 3. december.«

Det er løfter og udtalelser som disse, der nu rammer Messerschmidt og Thulesen Dahl i nakken.

Bluff koster troværdighed

Den radikale leder Morten Øster­gaard kalder DFs garanti for bluff.

»Det var bluff, da man sagde, at det ikke ville blive noget problem at få en parallelaftale. Det blev det,« siger Morten Østergaard.

EU-eksperten Sinne Conan fra det politiske rådgivningsfirma Konsentio mener ikke, at DF gav vælgerne korrekte oplysninger.

»Den garanti kunne DF ikke udstede. Men folk troede jo på det. DF står med et mega troværdighedsproblem,« siger hun.

’EUs propagandister’ tager fejl

Morten Messerschmidt mener dog ikke, at vælgerne har nogen grund til at føle sig vildledte.

»Nej, det begriber jeg ikke. Frans Timmermans har et politisk projekt han skal forsvare af al kraft. Det får han sin månedlige gage for, men færre og færre kan se det logiske i projektet, og derfor bliver retorikken fra EUs propagandister stadig mere aggressiv,« siger han og fortsætter:

»Uanset udfaldet af afstemningen sidste år er der en klippefast garanti for, at Danmark bliver i Europol, hvis flertallet af danskere ønsker det.«

Artiklen fortsætter under billedet

Trods Frans Timmermans udtalelse fastholder Messerschmidt, at han ikke vildledte vælgerne, da han gav en garanti, som han nu er ved at løbe fra. BT 18. maj
Trods Frans Timmermans udtalelse fastholder Messerschmidt, at han ikke vildledte vælgerne, da han gav en garanti, som han nu er ved at løbe fra. BT 18. maj
Vis mere

Han afviser fuldstændig, at det i lyset af kommissionens nye melding var letsindigt af ham at garantere noget.

»Næh, hvorfor det? Det værste, der kan ske er, at der kommer en ny folkeafstemning. Uanset hvad, bliver vi i Europol,« siger han.

Men hvis du mener, at kommissionen modarbejder Danmark, var det så ikke letsindigt, at du gav en garanti?

»Nej, jeg kan ikke forstå ræsonnementet. Uanset om kommissionen arbejder med eller mod os, er det, vi kan få, bedre, end hvis vi havde stemt ja sidste år,« siger han.

Ved et ja havde vi da fået fuldt medlemskab af Europol?

»Det kan vi stadig få. Vi skal bare holde en ny folkeafstemning.«

Så jeres garanti gælder kun, hvis vi stemmer ja ved en ny folkeafstemning?

»Ja, sådan er det i et demokrati. Garantien består, medmindre der kommer et militærkup, eller at dommedag indhenter os,« siger Morten Messerschmidt.

Løbet er kørt

En række eksperter vurderer dog, at løbet er kørt for Danmark.

Ifølge Henning Fuglsang Sørensen, som er lektor ved juridisk institut ved Syddansk Universitet, mangler Danmark kun at modtage det officielle brev, om at EU har sat punktum for sagen.

»Meldingen fra Timmermans kan kun tolkes på én måde. Det er definitivt slut med at diskutere en parallelaftale. Det kan vi godt pakke sammen. Vi kan ikke komme videre ad det spor,« siger Henning Fuglsang Sørensen.

Sinne Conan tolker Frans Timmermans udtalelser sådan, at kommissionen har besluttet at tale lige ud af posen.

»Jeg tror, at kommissionen har besluttet at sige det, som det er. Der kommer ikke nogen aftale. Ikke fordi man mangler politisk vilje til det, men fordi denne sag handler om kold jura,« siger hun.

Morten Østergaard foreslår, at Løkke indkalder partierne til en drøftelse af, hvordan man tilrettelægger en ny folkeafstemning.

»Når det viste sig at være præcist så vanskeligt at få den parallelaftale, som vi frygtede, håber jeg, at DFs garanti stadig står ved magt, så vi kan blive medlem af Europol gennem et tilvalg og en afskaffelse af retsforbeholdet,« siger den radikale leder.

Men det løfte agter Morten Messerschmidt ikke at give.

»Hvis vi skal give afkald på at genindføre grænsekontrollen, kan vi ikke anbefale et ja,« siger han.

Det ny Europol træder i kraft 1. maj næste år. Uden en aftale eller en ny folkeafstemning forlader Danmark det europæiske politisamarbejde senest på den dato.