Dansk Folkeparti anklager i en storstilet kampagne LO for at svigte danske lønmodtagere i kampen mod østarbejdere. Men partiet står helt alene med sin egen politik på området.

Dansk Folkeparti kommer nu med et opsigtsvækkende forslag om at smide de østarbejdere, som er beskæftiget i brancher, hvor arbejdsløse danskere ønsker at arbejde, ud af Danmark. Hverken forskere eller politikere tror på idéen, skriver Berlingske.

Forslaget udgør en del af den politiske platform bag en storstilet annoncekampagne, som løber i danske aviser frem til 1. maj. Her bringer DF en karikatur af LO-formand Harald Børsting og anklager ham for at »blæse« på de LO-lønmodtagere, hvis arbejdspladser er truet af billig arbejdskraft fra Østeuropa.

- Vores udgangspunkt er, at hvis der er et område i Danmark, hvor der er stor arbejdsløshed, så lukker man ned for udenlandsk arbejdskraft. Vi skal gå efter problemerne sektor for sektor, siger DFs arbejdsmarkedsordfører, Martin Henriksen, til Berlingske.

Han mener, at Folketinget bør vedtage en begrænsning i østeuropæisk arbejdskraft og sende østarbejdere hjem, hvis de endnu ikke har fundet et job i Danmark. Samtidig skal de østarbejdere, der allerede er på kontrakt, udstyres med en udrejsedato, når deres kontrakt ophører. At forslaget strider mod EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed, holder ikke DF tilbage.

I store dele af LO-fagbevægelsen har man sat kampen mod løndumping øverst på dagsordenen de senere år. Men i landets største fagforbund, der repræsenterer knap 350.000 lønmodtagere, vækker forslaget ikke genklang.

- De østarbejdere, der kommer til Danmark og kommer legalt ind, er der ingen problemer i, for vi har regler for, hvordan de skal håndteres fagligt. Det er de illegale, som arbejder på det sorte marked, der er problemet, siger Jan Gerhard Villadsen, gruppeformand for transportgruppen i 3F, der var nogle af de første til at sætte kampen mod løndumping fra Østeuropa på dagsordenen.

Lignende ord kommer fra Arne Grevsen, der er formand for Den Grønne Gruppe hos 3F, der repræsenterer de gartnere, som presses af billig og illegal arbejdskraft.

- Jeg er negativ over for idéen. Jeg går ind for, at de, der kommer og arbejder her, skal arbejde på samme vilkår som danskere. Vi lever ikke i en verden, hvor vi lukker grænserne.

På Christiansborg vinder idéen heller ikke frem. Folketingets to største partier siger blankt nej.

- Det er jeg ikke enig i, da det er i strid med EUs regler om arbejdskraftens frie bevægelighed. Men jeg er sådan set enig i, at det kan undre, at vi har så stor en ledighed, og vi alligevel oplever, at der er en stadig stigning i østeuropæisk arbejdskraft. Jeg tænker især på gartnerierne, som i dag sagtens kunne varetages af folk på dagpenge eller kontanthjælp, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Ulla Tørnæs.

Heller ikke Socialdemokraterne vil bakke op om idéen.

- Det er ikke østarbejderne, der er problemet for os. Den enkelte mand eller kvinde, der kommer, er altid velkommen. Problemet er alle de virksomheder og rige private mennesker, som bruger den illegale arbejdskraft, som virkelig truer det danske arbejdsmarked. Og det er noget, vi skal slå hårdt ned på, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Professor og arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen kalder idéen om at sende østarbejdere hjem ved lov for et »paradeforslag«, fordi det ikke kan lade sig gøre på grund af EU-reglerne.

- Teknisk set er det et helt umuligt forslag. Arbejdskraftens frie bevægelighed er en af de fire grundrettigheder i EU. De arbejdstilladelser, man har givet, kan man ikke hive tilbage, og man kan heller ikke sige nej til folk ved grænsen, hvis de overholder løn- og arbejdsforholdene i Danmark, siger Henning Jørgensen.