Danmark er ramt af en iskold vinter i disse dage, og det er en svær tid for de hjemløse

Termometeret viser minusgrader, og sammen med den iskolde vind kommer det til at føles som minus 10-12 grader. Derfor er vi pakket ind med hue og vanter og brokker os over at skulle udenfor for at handle eller gå fra toget og hjem. Men for nogle er der ikke noget hjem at varme sig i. Herbergene mangler sengepladser til de hjemløse og er nødt til at afvise i døren. Og det betyder, at der er nogle, der må sove udenfor i kulden.

Det er søndag eftermiddag og iskoldt. På trappen ind til Hovedbanegården i København sidder Thomas. Foran ham står en indkøbsvogn med en gul Hus Forbi-taske og en sort kuffert, det er de eneste ting, han ejer.

50-årige Thomas har været hjemløs i et år og er en af de mange hjemløse, der må kæmpe for at finde en plads på et herberg i nat. For særligt i disse dage er det ikke sjovt at sove på gaden. I Danmark er der 6.138 hjemløse, det viser en kortlægning fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, så der kan hurtigt blive kamp om sengepladserne.

Tre jakker på

Thomas har pakket sig godt ind, mens han sidder og kigger ud i luften under sin hue, der er trukket godt ned over ørerne.

»Jeg har tre jakker på inden under den her heldragt, jeg har på, og så har jeg nogle gode, varme sko man rigtig kan vandre rundt i. Og så selvfølgelig et par vanter og hue. Vanterne er vigtigst, for når jeg fryser fingrene, så fryser jeg på resten af kroppen,« siger han, mens folk rundt om ham har travlt med at nå deres tog og komme hjem.

’Vi må afvise’

Thomas skal bagefter hen på Sundholm på Amager, men det er med blandede følelser, han tager derhen.

»Jeg har ikke så mange ting, og dem skal jeg jo passe på. For de kan jo blive taget. Man ved aldrig, hvem man skal sove i samme rum med,« siger Thomas, mens han sidder og slapper lidt af og forsøger at holde sig varm.

Hos herberget Hørhuse på Amager kan de nikke genkendende til at måtte afvise folk i døren, fordi der ikke er nok senge.

»Vi har 64 pladser, så vi er et af de større steder, men vi er desværre stadig nødt til at afvise,« siger Dorrit Bruun Olesen, der er leder på herberget på Amager. Her har de fokus på dem, der gerne vil arbejde med psykiatrisk behandling eller et misbrug, og derfor er de nødt til at afvise dem, der tager stoffer. Ellers vil det simpelthen ikke fungere, forklarer hun.

Herberget åbner kl. 21 hver aften, og Dorrit Bruun Olesen ved, at der er nogle, hun vil skuffe:

»Det er ikke sjovt for tiden, for der er flere hjemløse, end der er senge. Dem, vi tager ind, er dem, der er særlig udsatte, og så får vi styr på, hvem vi har, i løbet af en halv time, og så bliver der trukket lod om de sidste pladser.«

Ifølge den daglige leder håber hun på, at vejret snart stiger i grader, for hvis vejret fortsætter, bliver det ikke en sjov tid for de hjemløse eller de ansatte. For det kan være et rigtig hårdt arbejde.

»Vi har tidligere måttet give ekstra psykologhjælp til de ansatte, fordi det ikke er rart at skulle afvise flere mennesker hver eneste dag, der har brug for hjælp,« understreger lederen Dorrit Bruun Olesen.