Pirater, ølvulkaner og et almægtigt nudelbæst. I Det Flyvende Spaghettimonsters Kirke – den hedder FSM – er religion mere humoristisk og al dente end alvorsfuld og stiv. Og nu kæmper en dansk gruppe af troens tilhængere, de såkaldte pastafarier, for at få ideen om et pastavæsen som skaber af universet godkendt.

Første skridt bliver en stiftende generalforsamling i Odense Kongrescenter på lørdag, hvor 30 deltagere fra hele landet foreløbigt er officielt tilmeldt. På Facebook har op mod 100 personer desuden ytret ønske om at møde op, mens den danske gren af FSM har over 2.700 følgere online.

I ti år har FSM efter eget udsagn været »verdens hurtigst voksende kulhydratbaserede religion«. Den blev grundlagt i december 2005 af den dengang 25-årige, amerikanske collegestuderende Bobby Henderson, som en stærkt satirisk kommentar til delstaten Kansas’ beslutning om at inddrage kreationisme og intelligent design i undervisningen på lige fod med evolution og naturvidenskab.

I et åbent brev beskrev Bobby Henderson sin tro på FSM med argumenter lig intelligent designs og som en moderne pendant til filosoffen Bertrand Russells »himmelske tepotte«. Her fremhæver Russell med en analogi om en omnipotent tepotte, at det i religiøs debat ofte er skeptikerens lod at modbevise eksistensen af en guddom, frem for den troendes opgave at bevise den.

Med baggrund i den tanke mener pastafarierne modsat at kunne bevise deres guddoms eksistens ved hjælp af obskure argumenter, som reelt appellerer til folks sunde fornuft og forkastelse.

For eksempel forklares tyngdekraften ved, at »Hans Nudelige Kødfuldhed« med sine usynlige, spaghettiagtige vedhæng holder alting på plads. Det påstås også, at mennesket ikke nedstammer fra primater, men fra pirater, som vi deler 99,9 procent DNA med, modsat chimpansens 96 procent. Et stigende antal katastrofer og global opvarmning kædes desuden sammen med et dalende antal pirater på verdensplan – og dette slås fast af, at Somalia har både flest pirater og det laveste CO2-aftryk på verdensplan.

»Vi er verdens eneste evidensbaserede og dogmefri religion. Endda så dogmefri, at hvis nogle kan bevise, at Det Flyvende Spaghettimonster ikke findes, er vi villige til at stoppe med at tro på ham,« siger Jakob Farian Krarup, også kendt som Pastor Farian og kirkelig repræsentant for FSM i Danmark.

»Vi er for alt godt og imod alt dårligt«

Selv om troen er tyk af sarkasme over for etablerede religioner, mener Pastor Farian ikke, at det handler om at udstille troende.

»Der er folk derude, som bruger det til at håne andre. Men det er på ingen måde vores ærinde. For dem, som savner det fælleskab, en religion kan give, er vi et sjovere alternativ end gennemsnittet af religioner, og vores kodeks er meget simpelt: Vi er for alt godt og imod alt dårligt,« siger Pastor Farian og forklarer, at FSM handler om fornuft.

»Vi vil, at man kan stille spørgsmålstegn ved religion. Hvis man tester, om ens leveregler giver mening ved at erstatte eksempelvis Jehova eller Buddha med et spaghettimonster, som i sig selv er latterligt, så undgår vi, at man kun gør noget ud af ærefrygt.«

For mange traditionelt troende er det sandsynligvis svært at tro på godmodigheden i tilhængere, der taler om en himmel i form af en kæmpe pastaskål med ølvulkaner og stripperfabrikker, og som klæder sig ud som pirater, siger »ramen« i stedet for »amen« og holder nudelbaserede helligdage som »ramendan«.

Jakob Farian Krarup erkender, at FSM udspringer som karikatur, men understreger, at den danske arbejdsgruppe vil skabe noget større. For at blive godkendt som tro kræver det dog 150 betalende voksne medlemmer, ligesom Det Rådgivende Udvalg vedr. Trossamfund skal overbevises om, at FSM ikke bare er en døgnflue.

Dette har allerede kunnet lade sig gøre i Polen og New Zealand, ligesom pastafarier i en række lande har vundet retten til at bære dørslag som religiøs hovedbeklædning.

Jakob Farian Krarup medgiver, at opgaven bliver stor.

Det samme mener Niels Valdemar Vinding, adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og forfatter til en artikel om FSM i instituttets årbog for 2015.

»Eksperterne kan godt se forskel på karikaturen og karikaturens genstand. Hvis ikke kirkens aktive medlemmer kan overbevise om, at FSM på en eller anden måde udtrykker en gudsdyrkelse eller en inderlighed, så kommer de ikke langt,« udtaler Niels Valdemar Vinding, der dog også roser bevægelsen for sin humor og opfindsomhed.

»Det Flyvende Spaghettimonsters Kirke er så at sige designet til at lande lige i den politiske og juridiske gråzone. Når kirkens medlemmer opnår anerkendelser, så udstiller det så meget desto mere, hvor bizart forholdet mellem stat og religion kan udfolde sig.«