Lektor og forfatter Klaus Kjøller.

Den Korte Avis er blevet ramt af annonce-boykot i denne uge. Det bekymrer lektor og forfatter Klaus Kjøller, som mener, det skader demokratiet.

Du har sagt til mig, at aktionen mod Den Korte Avis er udtryk for en totalitær tankegang. Hvad mener du med det?

»Dermed mener jeg, at det er en tankegang, der står i modsætning til den tankegang, vi normalt har i et demokrati. Der er det sådan, at de forskellige meninger mødes, de forskellige medier mødes også i offentlighed, med hver sin virkelighed. Så kan vi finde ud af, hvad vi selv synes. Den anden metode med at forsøge at forhindre nogen i at udkomme er jo reelt udtryk for, at man vil hindre ytringsfriheden.«

Men hvorfor hindrer det ytringsfriheden. Den Korte Avis kan jo stadig udkomme - måske med dårligere økonomi, men ingen censurerer den?

»Det er rigtigt, men ytringsfrihed handler også om gennemslagskraft. Hvis man ødelægger et medium, vil der være en stemme mindre. Så på den måde er det en reduktion af ytringer. Det er rigtigt, at alle kan sige, hvad de vil. Alle er i princippet et medium på Facebook, fordi de kan ytre sig, men hvis Den Korte Avis lukker, vil der være et medium mindre med en kritisk tilgang til indvandring fra muslimske lande.«

Men hvorfor skulle det ligefrem ødelægge demokratiet – for det er vel demokratiet, der netop sikrer, at folk kan ytre sig imod Den Korte Avis?

»Den holdning, der ligger bag, er den holdning, der ligger bag voldelige moddemonstrationer. For eksempel så vi for nylig, at der var en demonstration for julepynt på Nørrebro. Derefter så vi en voldsom moddemonstration fra autonomlignende typer. På den måde forstyrrer man budskabet. Volden kommer ud. Den der holdning, der siger, at man ikke bare lytter til, hvad mediet Den Korte Avis siger, går i debat med det og argumenterer mod det, er antidemokratisk. Man vil faktisk have lukket den biks, og man vil have lukket for de stemmer, der siger noget, man ikke synes om. Den fremgangsmåde er sådan set blevet velsignet af alle de virksomheder, der nu trækker deres støtte. Det er det alvorlige af det. Det er et antidemokratisk skridt, man tager.«

Men i flere årtier har nogle jo forsøgt at boykotte nogen eller noget. Hvorfor taler du så om det, som om det er noget nyt?

»Det er helt klart noget nyt, at man forsøger at stoppe et medium. Tidligere har man forsøgt at stoppe en demonstration – men ikke et medium. I mange valgkampe har vi oplevet, at politiske modstandere rejser rundt sammen og har sådan en forestilling, de opfører. For eksempel Pia Kjærsgaard og Marianne Jelved. Det gælder om at finde en god modstander, hvor man kan skabe en god debat og virkelig går til stålet. Men det sker altid i en kammeratlig ramme. I kulisserne er folk gode kammerater, selvom de inde på scenen kan være ved at flå hovederne af hinanden. Den der kammeratlige ramme er så vigtig for demokratiet, når man skal forstå styrken i vores demokrati. Vi har en ærlig og hård debat, men samtidig en tryghed om, at vi ikke gør det personligt. Det er i den sammenhæng, det er foruroligende, hvad vi oplever nu med Den Korte Avis.«

Og nogle vil omvendt mene, det er helt fint. Og det har de vel ret til?

»Det, mener jeg, er forkert. Som jeg ser vores demokrati, er styrken da netop, at vi ikke kvæler den slags. Det er skrupforkert og en fuldstændig hysterisk måde at have et demokrati på. Tværtimod. For mig er det kernen i vores demokrati, at man både får festforestillingen, men samtidig bekræfter hinandens ret til at eksistere. Det er for mig det smukke, rigtige og stærke demokrati. Det, der sker her, er det stik modsatte. Jeg vil gerne se masser af små medier som Den Korte Avis, fordi det er et tegn på, at vores demokrati lever og er mangfoldigt. Mere indviklet er det sådan set ikke – set fra min side.«