I dag er det hvide tirsdag, og det betyder, at du ikke skal lede efter hverken undskyldninger eller anledninger til at putte pandekager på dagens menu - det er nemlig traditionen.

Selvom 'hvide tirsdag' måske ikke umiddelbart leder tankerne hen på pandekagespisning, er det lige netop dét, som denne første tirsdag efter fastelavn er tilegnet.

Navnet stammer fra traditionenen, hvor man typisk spiste hvedebrød, mad med mælk og ikke mindst pandekager, og dagen er den sidste dag inden den kristne fastetid.

Fastetiden begynder den efterfølgende onsdag, også kaldet askeonsdag, og varer i 40 dage frem til påskedag.

Man bør derfor ikke have dårlig samvittighed, hvis man mæsker sig i pandekager i dag.

Pandekagen findes i et væld af variationer som f.eks. den søde dessertpandekage, den tykke amerikanske pandekage og den mexicanske madpandekage.

Fordi retten findes i så mange forskellige udgaver, er det ikke muligt at udpege ét oprindelsessted, men den klassiske dessertpandekage, som mange danskere kender til, menes at stamme fra Bretagne i Nordfrankrig, hvor den går under navnet »crêpe sucrée«.