Du spilder syv liter vand for hver liter flaskevand

Hver gang du køber en halv liter vand på flaske, kan du forestille dig, at du hælder seks flasker direkte ud i kloakken. Så stort er vandspildet, når man drikker flaskevand i stedet for postevand.

For hver 1 liter flaskevand, som når ud i butikkerne, går der i alt syv liter vand til hele produktionsvejen. Lige fra at bringe vandet frem til tapperiet fra boringen og få det hældt på flaske, til produktion af flaskerne og af anden emballage, og til transport af flaskevandet ud til butikkerne og forbrugerne.

Det fremgår af beregninger fra Water Footprint Network, der blev stiftet i i 2008 for at fremme et mere bæredygtigt vandforbrug og for at sikre tilgangen til rent drikkevand over hele jordkloden.

»Her i Danmark er drikkevandsproduktionen meget miljøvenlig. Til at begynde med er vores grundvand meget rent, så vi ikke skal bruge mange ressourcer på at rense det. Vi har desuden mange steder en centraliseret vandforsyning,  som giver nogle stordriftsfordele,« siger Berit Godskesen, postdoc ved DTU Miljø, som har udført en vugge-til-grav analyse af miljøpåvirkningen af postevand fra HOFOR, hovedstadens forsyningsselskab.

Kun hver femte af os er klar over, at der går meget vand til at producere flaskevand. Mere nøjagtigt gætter 19 procent af os på, at der går 7 liter eller mere til produktionen af 1 liter flaskevand.

21 procent indrømmer blankt, at vi ikke har nogen anelse. Og resten gætter på lavere tal - hele 4,6 procent mener at der går nøjagtigt en liter vand til at producere en liter flaskevand

Tallene kommer fra en ny rundspørge om vand, som er foretaget af YouGov blandt 1.012 danske vandforbrugere. Undersøgelsen er udført for firmaet Grohe, der har den naturlige interesse i postevand, at de leverer en del af de vandhaner, som vi danskere drikker vores vand fra.

Grohe har desuden lige lanceret et nyt køkkenarmatur med filter-, køle- og/eller kulsyreanlæg, så man kan tappe iskoldt vand med eller uden brus direkte fra vandhanen, vel at mærke uden at lade den løbe i længere tid for at få vandet kølet af.

Selv hvis man ikke lader vandet løbe, er det ikke helt miljøneutralt at drikke postevand fra hanen, når man sammenligner med at drikke kildevand direkte fra et vandløb, men mlijøgevinsten ved postevand er meget markant i forhold til flaskevand - og langt de fleste af os foretrækker da også stadig at drikke vand af hanen.

80 procent af de adspurgte i Grohe-undersøgelsen foretrækker at drikke vand fra hanen, men kun 47 procent svarer dog, at de aldrig køber vand på flaske.

»Nu skal man heller ikke blive for hellig omkring vand. Flaskevand kan alligevel noget, som postevand ikke kan, især når man er på farten og skal have noget at drikke. Man kan købe det snart alle steder, og det er dejlig koldt. Så især hvis man har børn med, kan en flaske kildevand være et rigtigt godt alternativ til en lunken drikkedunk eller en flaske sodavand,« siger Berit Godskesen, hvis undersøgelse af postevandets miljøpåvirkning fokuserede på CO2-udledningen

Hun viste, at en liter flaskevand har samme drivhuseffekt som en kilometers kørsel i en personbil og dermed på det punkt er 900 gange mere miljøbelastende end postevand.