Spørgsmål melder sig hos Alzheimerforeningen efter et dødsfald på plejehjemmet Lollandshus i Aalborg. Her har en 85-årig, dement kvinde mistet livet efter hun blev kvalt i et fikseringsbælte.

Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, kræver en undersøgelse af sagen.

»Det er rystende, at en ældre demenspatient må komme af dage på den måde på et plejehjem, hvor man skulle have passet på hende. Det mener vi, at Aalborg Kommune må kigge rigtigt grundigt på, så vi sikrer, at det ikke kan ske igen,« siger han.

Direktøren stiller først og fremmest spørgsmålstegn ved, om kommunen har levet op til sin omsorgsforpligtelse. Derudover må kommunen undersøge, om reglerne for brug af stofseler er blevet overholdt.

»Vi ved, at det kan være nødvendigt at bruge stofsele, men når det er nødvendigt, så skal man sikre sig, at alle forhold er i orden omkring det. Og man skal frem for alt sikre, at man kan passe på vedkommende. Det er dybt problematisk og på grænsen til omsorgssvigt, hvis man lader en dement person, der ikke rigtigt ved, hvad der foregår, ligge en helt nat uden opsyn,« siger Nis Peter Nissen.

Han ser eksemplet fra Aalborg som et af mange, der beviser, at normeringerne på landets plejehjem er blevet kritisk lave. Særligt om natten og i weekenden. Foreningen kender til afdelinger, hvor to ansatte skal passe omkring 55 patienter i løbet af en nat. Det er her, det går galt, fastslår Nis Peter Nissen.

»Hvis de havde haft tilstrækkeligt personale, havde de selvfølgelig kunne opdage hende i tide. Hun har så vidt, jeg har forstået, ligget flere timer og kæmpet med bæltet og er blevet langsomt kvalt. Det er simpelthen ikke i orden,« siger han.

Alzheimerforeningen ser gerne, at de danske regler strammes op til samme niveau som i Sverige. Her skal et plejehjem, som huser mennesker med en demenssygdom, være bemandet 24 timer i døgnet på en sådan måde, at man hurtigt kan opdage, om en patient har brug for hjælp og give hjælpen uden unødig forsinkelse.